»» ««

A legemlékezetesebb cápafilmek

Egyéb
3/3. oldal


További változatok a cápa-témára

Blue DemonAz utóbbi idők nagy vihart kavart filmjeinek egyike az Open Water (Nyílt tengeren), ahol két vízben felejtett búvár sodródik kétségbeesetten a tengeren, miközben cápák köröznek mellettük. A film nem happy enddel végződik, és jellegéből adódóan nincsenek a cápákkal küzdő rettenthetetlen hősök sem. Az Open Water 2004 egyik nagy filmsikere volt, de sokan vádolták is amiatt, hogy rossz képet fest a búvárkodásról. Érthetetlen, hogy a többi film miért nem zavarta ennyire az iparágot, hiszen be kell látni, a hajótól elsodródás veszélye nagyon is reális. Az persze egyáltalán nem biztos, hogy ilyen helyzetben a cápák jelentik a legnagyobb veszélyt, de a film nem is volt nagyobb butaság, mint az emberfeletti tulajdonságokkal felruházott, a víz alatt oroszlánüvöltést hallató cápákról szóló rémtörténetek, amelyeknek mindig áldozatul esik pár búvár is.

Ezeknek a filmeknek ugyanis a jelek szerint mindig akad egy új változata. A 2004-ben készült Blue Demon (Kék Démon) például katonai kísérletekhez felhasznált, szuperintelligens cápákról szól, akiknek vezérük van, támadóalakzatba tudnak rendeződni, pokolgépeket tudnak elhelyezni, és így tovább. Természetesen gonosz célokra akarják őket felhasználni, de a Golden Gate felrobbantása nem jön össze, mert közbelép két tudós- egy férfi és egy nő a szokásos szereposztás szerint. A tudomány győzelmeskedik a rossz és a természet erői felett, de vajon csak ideig-óráig? Ezt a kérdést vethetné fel a film, ha bármiféle kérdésfeltevés volna a célja- vagy fogalmazzunk inkább úgy, hogy ha bármiféle kérdés feltevése célja lehetne egy ilyen bugyuta filmnek. Ezek szoktak aztán a szupermarketek ezer forintos DVD-i között feltűnni. Valószínűleg oda is szánják őket.

Shark BoyPersze a fent említettek mellett számos más olyan film is készült, ahol cápák jutnak szerephez. Az 1979-es, Franco Nero főszereplésével készült Shark Hunter inkább a víz alatti kincskeresős kalandfilmek közé tartozik, de létezik olyan film is, ahol a szexjeleneteket kötik össze egy laza sztorival, ami két cápavadász kalandjait örökíti meg (Tintorera). A legkülönösebb cápás epizódot az Island of the Flesh-Eaters című örökbecsű darabban láttam. Az 1979-es olasz film (eredeti címe Zombi 2 volt) egyik jelenetében egy hölgy búvárkodik félmeztelenül. Fotózás közben észrevesz egy cápát, behúzodik egy üregbe, ahol egy, a víz alatt sétáló zombi támad rá. A búvár elmenekül, a cápa pedig a zombira támad. Nagy meglepetésre azonban a zombi "ha ló nincs, szamár is jó" elvet követve - a cápával végez! Mindenestre elsősorban nem emiatt a jelenet miatt kell gyomor a film végignézéséhez, de azért egy említést mindenképpen megér ez az agyament ötlet.

Végül pedig egy igazi különlegesség: a Tiko and the Shark, Folco Quilici 1964-es filmje egy polinéziai fiú és cápája barátságáról szól, a kritikák szerint olyan, mint a Flipper cápás változata. 1981-ben Beyond the Reef (Shark Boy) címmel újra feldolgozták a történetet, de a köztudatban mégis sokkal inkább az emberek ellenségének számító cápákat felvonultató rémfilmek maradtak meg. Talán egy napon sikerül majd mindenkinek úgy tekinteni ezekre a (néha színvonalukban is) rémisztő filmekre, mint kitalált, fiktív történetekre, amiből butaság bármiféle következtetést levonni. Némely cápafaj ugyanis szépen lassan a kihalás szélére sodródik, mivel a valóságban egészen más a szereposztás: nem az embert kell félteni a cápáktól, hanem fordítva...

Gonda Rudolf

Kapcsolódó link: Jaws - hivatalos honlap
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Playa Lagoon

Curacao

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés