»» ««

Stukatúra

Külföld
1/2. oldal

Nem tértünk át a belső építészetre, csupán meglátogattunk egy világháborús repülőgép roncsot az őszi Adrián.

Az Adriai merülések többnyire a június-szeptember közötti időszakra tevődnek, de a bátrabbak és szárazruhások egy-két hónappal is kitolják a szezont, így mi is bepróbálkoztunk egy októberi horvátországbeli utazással. A szerencse mellénk szegődött, fantasztikus napsütéses szélcsendes napra ébredtünk Murter szigete melletti Tisno városában. És hogy mi hozott minket erre a helyre? Nos, egy roncs, abból is egy különleges repülőgép roncsa!

Wikipedia - Ju 87 R-2/Trop 5954 at the Museum of Science and Industry, Chicago (2014)

2014 őszén adták hírül az újságok (mi is írtunk róla), hogy egy ritka, kiváló állapotban megőrződött második világháborús német zuhanóbombázóra bukkantak a horvát partokhoz közel. Minden bizonnyal az olasz légierő kötelékébe tartozott, s 1941 áprilisában, Jugoszlávia lerohanásakor kapott találatot, a gép végül a tengeren landolt egészen közel a parthoz, a pilóták pedig kiúsztak a partra.

A Junkers Ju 87 Stuka (Sturzkampfflugzeug) roncsát egy darabban, a horvátországi Zirje szigetének déli partja mellett, 28 méter mélyen találták meg horvát búvárrégészek. "A motor, amely a becsapódáskor tömegénél fogva kiszakadt, néhány méterre a géptől került elő, ezt leszámítva azonban a gép egyben van és nagyon jó állapotú" - mondta el az egyik szakember, Igor Miholjek. A motort később a horvát búvárok ballonokkal közelebb vitték a roncshoz.

Teljes egészében mindössze kettő maradt fenn, az egyiket Londonban, a másikat Chicagóban állították ki, de egyik sincs olyan jó állapotban, mint az Adriai-tenger mélyén talált roncs. Éppen ezért a megtalálása után fel is merült, hogy a roncsot kiemelik, restaurálják és kiállítják. Ennek tükrében indultunk útnak, nézzük meg amíg lehet felkiáltással!

Tisno város közvetlen a Murter szigetére vezető híd körül helyezkedik el, csendes, szűk utcás jellegzetes adriai tengerparti város, így ősszel már inkább kihalt képet mutatva az odaérkezők felé. Az éttermek nagyrésze bezárva, de szerencsére a híd melletti nyitva volt, és mint kiderült kiváló konyhával rendelkezik, bátran ajánljuk az idelátogatóknak! Emellett a helyi búvárbázis is üzemelt a hív másik oldalánál, ahonnan két gumitestű gyorshajóval a környék helyeit, mint pl. a Francesca Di Rimini vagy épp az általunk célul kitűzött Stuka roncsát is lehet merülni.

Az írás a következő oldalon folytatódik!


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Jackson Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) könnyű körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés