»» ««

Kíváncsi fehér cápa lencsevégen

Tudomány

A hal néhányszor belekóstolt a készülékbe, majd felkapta, a felszínre úszott vele, és leejtette a fenékre.

Új-zélandi kutatók izgalmas felvételeket készítettek egy nagy fehér cápáról legutóbbi expedíciójuk során, a Csendes-óceán délnyugati részén.

A 3-4 méteres hímet a Kermadec-szigetekhez tartozó Rangitāhuánál kapták lencsevégre a Massey Egyetem szakemberei. Csalival felszerelt távirányítású videorendszert használtak: ez két videokamerát és egy doboz csalit ölel fel acélvázra erősítve, amelyet 60-90 percre kihelyeznek a tengerfenékre az élővilág megfigyelésére.

Adam Smith, a kutatás vezetője szavai szerint a készülékek kihelyezését követően általában nincsen élő felvételük, ezáltal mindig meglepetés, mit látnak majd viszont. A leggyakoribb cápalátogatóik szürke- és fehéruszonyú szirti cápák voltak, de megjelentek tigriscápák, pörölycápák és néhány igencsak kellemetlenkedő polip is.

Az expedíció végén a nagy fehér cápa feltűnése igazi fénypont volt annak tudatában, hogy a halakat eddig csak néhányszor észlelték a szigetek közelében. Valószínű, hogy némelyikük rövid időre megszakítja útját Új-Zéland és a trópusok között, olyasformán, mint a hosszúszárnyú bálnák.

A hal nyugodtan szemrevételezte a csalit, majd közelebb merészkedett, és néhányszor kíváncsian "belekóstolt" a készülékbe. Ezt követően felkapta, a felszínre úszott vele, és "leejtette" a fenékre. Mindezt háromszor is előadta, mielőtt elvesztette volna érdeklődését.

Míg Smith és a csapata örült ennek a fejleménynek, azt már korántsem tartották örvendetesnek, hogy bizonyos meglátogatott helyszíneken alig észleltek cápát, valószínűleg a túlzott halászat folytán.

Hozzátette, Új-Zéland nagyon szerencsés abból a szempontból, hogy a nagy fehér cápáknak két globális gócpontja is itt található a Chatham-szigetek és a Stewart-sziget jóvoltából.

Az új-zélandi expedíció célja egyébiránt feltérképezni a halak biodiverzitását a Csendes-óceán délnyugati részén, különösképpen bizonyos élőhelyek és környezeti feltételek, illetve az emberi behatások tekintetében.

Ezenkívül szeretnék jobban megismerni az új-zélandi tengeri ökoszisztémákat regionális kontextusba ágyazva, és hasonló felméréseket terveznek a Hauraki-öböl környékén is, ahol további cápafelméréseket is kiviteleznek majd.

A 40 méteres RV Braveheart kutatóhajóval indult, hathetes expedíció júliusban vette kezdetét Új-Kaledóniában, meglátogatta Fidzsi déli részét, Tongát és a Kermadecs-szigeteket, majd szeptemberben, Taurangánál zárult.

[ Delta ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Galawa

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés