»» ««

Nyolc hajóroncsot találtak az égei tengerben

Külföld

A görögországi Naxos közelében nyolc ősi hajóroncsot találtak a búvárok.

A római és bizánci korból származó ókori hajóroncsokat a görög Naxos sziget közelében fedezték fel nagyjából 30 méteres mélységben. A régészek a sziget elveszett déli kikötőjét keresték, amikor egy helyi búvár elvezette őket egy amfórákkal és horgonyokkal teli zátonyhoz.

A csapat szonárral további roncsokat is felfedezett, ahol téglákat, tetőcserepeket találtak, valószínűleg szintén hajórakományt. Megtalálták továbbá a tengerészek főzőedényeit, boros kannákat is. A kőből, ólomból és vasból készült horgonyok pedig azt bizonyították, hogy a roncsok különböző korokból származnak, nagyjából az időszámítás előtt 4-6 század között időszakból.

Naxos az ókorban is ismert volt a márvány exportjáról, a római császárság idején a sziget a kelet-nyugati kereskedelmi útvonal része volt, így jelentős hajóforgalom volt a közelében. A kutatók jövőre a mostani szonáros feltérképezés mellett távirányítású robotot is szeretne alkalmazni.

[ Divernet ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abington Reef

Sudan

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés