»» ««

Csődeljárás alatt a Subal

Fotózás

A hazánkban is roppant népszerű víz alatti tokot gyártó cégnél úgy néz ki, nagy a baj.

A Subal céget 1977-ben alapított Steyrben Arnold Stepanek, aki 16 éves korában 1952-ben épített egy első gumit és üvegből készült házat saját célokra. Az osztrák cég elsősorban Nikon és Canon fényképezőgépekhez gyártott víz alatti tokokat alumíniumból, de vakukhoz, sőt manapság már más gyártóhoz is készülnek tokjai. A termékei roppant népszerűek voltak világszerte így hazánkban is a kiváló kidolgozottságuknak és nagyon jól kezelhetőségüknek köszönhetően. A folyamatok jelentős része készül kézi munkával, ennek megfelelően az ára mindig is elég magas volt.

2011-ben a céget átvette Harald Karl, a cég pedig Subal GMBH néven folytatta működését. A házak fejlesztése időközben átkerült Szerbiába, ahogy a termelés nagy része is, Steyr-ben szinte csak bemutatóterem és az értékesítés maradt.

Úgy tűnik, hogy a gyártó már nem bírta felvenni a versenyt a konkurenciával, akik idővel legalább olyan minőségű, ámde lényegesen barátibb árfekvésű tokokat gyártottak. A német unterwasser magazin információi szerint december 5-én a céget csődeljárás alá vonták. A cég fizetésképtelen, a régi és tapasztalt munkatársak pedig elvesztették az állásukat.

A tulajdonos szerint az ausztriai helységeket eladják, csupán egy kis iroda marad Bécsben, és minden más átkerül Szerbiába. Hogy az a jövőre nézve pontosan mit jelent, azt nem tudni, egyes információk szerint átszervezéssel túl fogja élni a cég. Mi szorítunk érte, kár lenne egy ilyen nagynevű cégért.

A vevők által a tokokra befizetett előlegek sorsa sem tisztázott még, ahogy a javításra beadott tokoké sem. Akinek tehát a Subal-nál ilyen téren pénze vagy tokja van, annak érdemes a gyártóval mielőbb felvenni a kapcsolatot, és a magazin szerint a követelését benyújtani a bécsi illetékes kereskedelmi bírósághoz.

[ unterwasser ]

 



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Dhonfanu

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés