»» ««

Szellemháló szedi áldozatait

Környezetvédelem
2018. április 25.

A karib-tengeri szellemháló már több száz állattal végzett, mióta a tengereken vándorol.

A Karib-tenger partvidékén egy hatalmas, szabadon úszó hálót találtak a búvárok, amibe több száz állat volt beleakadva – többek között cápák is. A szellemhálónak nevezett képződmény már hónapok óta úszik az óceánban, ezalatt rengeteg élőlényt "felfalt" és elpusztított. A megtalálója elmondása szerint körülbelül 15×15 méteres hálógombolyagban találtak vödröket, palackokat és egy hosszú kábelt is.

Dominick Martin-Mayes, egy 27 éves halász és búvároktató fedezte fel a hálót. Martin azt mondta az Independentnek, hogy a barátaival megfigyelt hálóba sok hal és cápa volt belegabalyodva . Az elpusztult állatok jó része már annyira oszlásnak indult , hogy sokukról nem is lehet megállapítani, hogy melyik fajhoz tartozik.

A háló megtalálói először azt hitték, hogy valami fatörzset látnak úszni a víz felszínén. Amikor beugrottam a vízbe, sokkolt a látvány. Amit elsőre megláttam, az egy fiatal, óceáni fehérfoltú cápa volt. - mondta Martin-Mayes.

Barátjával megpróbálták kiszabadítani az életben maradt tengeri élőlényeket, de a legtöbb hálóba akadt állat már halott volt. A háló valószínűleg már több száz kilométert utazott az óceánban. Tim Austin, a helyi környezetvédelmi minisztérium igazgatóhelyettese azt nyilatkozta a Cayman Compassnak, hogy a hálóba akadt fajok mennyiségéből arra lehet következtetni, hogy nagyon nagy utat tett meg a gyilkos képződmény.

A baj ráadásul egyre nagyobb: egyre több állat akad a hálóba, és egyre több ragadozó érkezik oda, hogy falatozzon a csapdába esett halakból – így viszont ők is beakadhatnak. Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy a búvárok nem tudnak sokáig a vízben maradni az erős áramlatok, a ragadozók és annak a veszélye miatt, hogy beleakadnak a hálóba.

Egyelőre nem sikerült se ideiglenes, se végső megoldást találni, az elpusztult halakkal teli háló ugyanis túl nehéz volt a búvároknak ahhoz, hogy elvontassák. A helyi illetékesek már dolgoznak a képződmény elszállításán!

[ Index ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Jackfish Alley

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal nagy rája

Búvárbazár

micro4/3 120mm makró

Ár: 85.000 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés