»» ««

Búvárklub merülés nélkül

Külföld

A Penn State nagy hagyományú klubja a jövőben nem szervezhet merüléseket.

Az amerikai egyetemeken komoly múltja van a különféle kluboknak, hallgatói közösségeknek, amelyekben egy-egy kedvtelés hívei tömörülnek. A híres Pennsylvania State University sem kivétel, de a klubok közül három váratlan nehézségekkel néz szembe. Az egyetem ugyanis a hegyi túrázók, a barlangászok és a búvárok közösségét fel akarja oszlatni, mert a hobbijuk "túl veszélyes". Mindez azért különös, mert ezen klubok múltjából egyetlen balesetet sem sikerült felidézni.

A 98 esztendeje alapított túraklub szervezésében a diákok együtt jártak hegyi túrákra, kajakozni, különféle hátizsákos kirándulásokra. A Penn State vezetése szerint az a gond, hogy gyakran olyan területre mennek el, ahol gyenge a mobiltelefonos lefedettség, így baj esetén nem lehet azonnal riasztani a segítséget- az, hogy egyetlen konkrét esetet sem tudnak említeni, ahol ez gondot okozott volna, nem számít.

A fél évszázada alapított búvárklub esetén pedig teljesen nyilvánvaló, hogy a víz alól nem lehet mobilon hívni a parti őrséget, így aztán minden merülés potenciálisan életveszélyes, legalábbis az egyetem szerint.

Az érintett hallgatói klubok kaptak egy lehetőséget arra, hogy elkerüljék a feloszlatást: nem szervezhetnek közös programot. A Facebook-oldalukon beszélgethetnek például arról, hogy jó dolog a barlangászat vagy a búvárkodás, esetleg közös filmnézést szervezhetnek (nyilván csak biztonságos helyeken), de a hobbijuk közös űzése tilos.

Azért nem törlik el teljesen az ilyen programokat, csak éppen kizárólag egyetemi szervezésben, egyetemi felügyelettel valósulhatnak meg azok, tehát a hallgatók önállóan megvalósított, értelemszerűen szabadabb kalandjai lesznek tiltottak. És nyilván az adminisztráció miatt ritkábban, túlszervezetten lehet részt venni a túrákon.

Az érintett hallgatók nyilván morognak, hiszen a Penn State szerint csak az ő hobbijuk veszélyes, a rengeteg sérüléssel járó élsport, mint az amerikaifoci, nem. Mások szerint elég furcsa ez a döntés, ami elvonja a hallgatói klubok autonómiáját, hiszen vannak azért olyan hétvégi programok, összejövetelek az egyetemeken, ahol sokkal könnyebben kerülnek bajba a diákok, mint egy közös kiránduláson...



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

I-169 submarine

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 46m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés