»» ««

A lenyelt műanyag tovább szedi áldozatait

Környezetvédelem

Több száz tengeri állat halálát okozza a műanyagok lenyelése Thaiföldön.

Évente legkevesebb 300 tengeri állat – köztük delfinek és teknősök – pusztul el a thaiföldi vizekben lenyelt műanyagoktól. A közleményt azt követően adták ki, hogy napokig tartó haláltusa után Thaiföld déli részén egy csatornában elpusztult egy delfin, amelynek gyomrában nyolckilónyi műanyagzacskót találtak.

A rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin öt nejlonzacskót hányt ki röviddel péntek délután bekövetkezett kimúlása előtt, majd a felboncolt állatban további nyolcvan zacskót találtak a thaiföldi környezetvédelmi minisztérium tengeri és tengerparti erőforrásokkal foglalkozó osztálya szerint.

Hasonló sorsa jutott egy közönséges levesteknős még a múlt héten, amit legyengülten sodródott partra az ország keleti tartományának egyik strandján, két nappal később pedig kimúlt. Az esetről hétfői közleményükben számoltak be a helyi állatvédők. A teknős elpusztulásának fő oka a műanyagszemét volt – mondta Virapong Laovecspraszit állatorvos, az óceánkutató központ munkatársa.

Az állatorvosok mesterséges táplálással próbálták az állat életét megmenteni, ám nem jártak sikerrel. A levesteknős gyomrában nagyon sokféle műanyagszemetet találtak, köztük gumiszalagokat és ballondarabkákat, ezek mellett már nem fért élelem a gyomrába.

Virapong szerint a régióban partra vetett tengeri teknősök nagyjából tíz százalékának műanyag található a gyomrában, és a tengerbe dobott szeméttől különböző fertőzéseket is kapnak.

A műanyagzacskóktól elpusztult állatok esete is azt jelzi, hogy Thaiföld vesztésre áll a műanyag hulladék ellen vívott harcban. A kormány már több kampányt is indított a zacskók túlzott használata ellen, de egyik sem hozott eredményt. Konkrét célok és eszközök hiányában még azok sem tudnak mit tenni, akik szeretnék megóvni a környezet.

Thaiföld Indonéziával, Kínával, a Fülöp-szigetekkel és Vietnammal közösen több műanyaggal szennyezi a tengereket, mint a világ többi része együttvéve – állapította meg a washingtoni központú Ocean Conservancy, az óceánok gondozásával foglalkozó természetvédelmi szervezet.

Thon Thamrongnavaszavat, thaiföldi tengerbiológus szerint a szerteszét hagyott műanyag szemét nemcsak a tengeri élőlényeket öli meg, hanem eltorlaszolja a csapadékvíz természetes útját is, növelve az árvízveszélyt, főleg a városokban. Ez a szemétfelhalmozódás is felelőssé tehető az olyan gyilkos áradásokért, mint amilyenek az indiai Mumbaiban vagy a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában pusztítottak a közelmúltban.

[ Delta ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

St. Johns, Paradise Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés