»» ««

Megtalálták a Dmitrij Donszkoj nevű cirkálót

Külföld

A 113 éve elsüllyedt hajónak állítólag 200 000 kiló arany lehet a fedélzetén.

Könnyen lehet, hogy az évtized legnagyobb történelmi felfedezése lehet az a hajó, amit nemrég egy dél-koreai csapat fedezett fel a dél-koreai sziget, Ulledungo közelében. Állításuk szerint ugyanis azt a Dmitrij Donszkoj nevű cirkálót találták meg, amit még az 1904-1905-ös orosz-japán háborúban veszített el az Orosz Birodalmi Haditengerészet.

A lelet érdekességét nem maga a hajó, hanem annak egykori rakománya jelenti, ami a Telegraph beszámolója szerint mintegy 200 tonna (!) aranyat jelenthet. Ez mai árfolyamon mintegy 133 milliárd dollárt, vagyis átszámítva mintegy 37 236 milliárd forintot jelentene.

foto: wikipedia

A 6200 tonnás hajó roncsát Ulleungdo partjaitól mintegy 1,3 kilométerre, 430 méteres mélységben találták meg. A hajót 1881. március 28-án indították útnak, az első orosz páncélozott cirkáló volt. Az oroszok a kereskedelmi hajók megtámadására tervezték, a cirkáló pedig a szén mellett vitorlázással is képes volt hajózni. A hajót végül maga a kapitány, Ivan Lebedev süllyesztette el, miután súlyos károkat szenvedett az 1905-ös csuzimai csatában. Ekkor merült alá az 5500 doboz arany is.

A felderítést végző Shinil Group több felvételt is közreadott a feltételezett roncsról, a japán ágyúk okozta sérülésekről, valamint a hajó oldalán olvasható cirill betűs feliratról is. A nemzetközi (kanadai, amerikai és brit) kutatócsapat a felhozott kincsek értékének 10 százalékát Ulleungdo szigetére költené, de adnának belőle Oroszországnak is.

Komoly probléma azonban, hogy a kiemelés megkezdése előtt a dél-koreai törvények szerint a talált érték 10 százalékát előzetesen letétbe kell helyezni, ami igen komoly nehézségekbe ütközik, mivel nem kevés pénzről lenne szó.

Ha mindez nem lenne elég, az orosz szakértők azt is megkérdőjelezik, hogy egyáltalán arany van a fedélzeten. Szerintük ugyanis ekkora mennyiségű aranyat inkább vonattal szállítottak volna bárhová, ráadásul a rengeteg ágyú, szén és a legénység miatt nem is maradt volna hely neki.

[ HVG ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Baron Gautsch wreck

Croatia (Hrvatska)

3/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés