»» ««

UEF - a magyar búvárrendszer

Interjú
1/3. oldal

Sokak számára okozott megdöbbenést pár éve, hogy néhány búvároktató új, búvárképzésre szakosodott céget alapított, noha több nagy nemzetközi rendszer égisze alatt képeztek már akkoriban Magyarországon búvárokat.

A UEF betűszó (ami az Underwater Explorers’ Federation rövidítése) azóta már jól ismertté vált hazánkban, mi pedig az egyik alapítót, Nagy Sándort kérdeztük az eddigi eredményekről és jövőbeni tervekről.

Mikor alapítottátok az UEF-et?
2001-ben, tehát most 4 éves a cég. Négyen vágtunk bele, hárman voltunk ebből gyakorló búvároktatók. Mindannyian sok évvel azelőtt kezdtünk búvárkodni. Az öcsém, Nagy Gábor és én például CMAS és SSI oktatók voltunk, Schmuck Viktornak pedig PADI oktatói minősítése volt. Ám általában nem voltunk megelégedve egyik rendszer szolgáltatásaival sem.

Mi volt a fő gondotok?
Azokat a szolgáltatásokat nem is nevezném szolgáltatásnak. Lényegi elem például, hogy amikor annak idején leadtunk egy búvárigazolvány adatlapot egy ismert külföldi rendszerhez, volt olyan, hogy évek után sem érkezett meg a kártya. Fizettünk, fizettünk, de nagyon szakaszosan érkeztek meg a dolgok. Aztán a CMAS-ba mentünk át. Én 1978-ban kezdtem búvárkodni, tehát az ott oktató "nagy öregeket" ismerem szinte gyerekkorom óta. A kártyák ott elkészültek 2-3 hét alatt, de a tananyagok közül csak a Könnyűbúvár ABC-n létezett, azon kívül más nem volt. Egyéb anyagok, minőségi igazolványok akkor még nem álltak rendelkezésre. Akkoriban nagyon nehezen mozdultak a dolgok, de szerencsére azóta már ott is változott a helyzet, pozitív irányba.
Azután jött egy újabb amerikai rendszer magyarországra, ahol azt ígérték, minden lesz. Meg is jelent az open water könyv, érkeztek a búvárigazolványok, de aztán meg megállt az egész, nem történt semmi. Egy búváriskolában nem tehetem meg, hogy a tanuló elé állok, és bizonygatom, hogy elküldtem a pénzt, csak ott valami elkeveredett, már fél éve, pedig ez akkoriban, pár évvel ezelőtt előfordult. És akkor kipattant egy ötlet a fejemből, hogy nem kellene-e egy saját rendszert csinálni.
Úgy éreztem, végignézve a világban, hogy a világátlagot a magyar búvártársadalom szintje is eléri, egy ilyen rendszert magyar emberek is tudnak működtetni. Volt egy nagyon nehéz fél évünk, amíg mindent megpróbáltuk összehozni. Körbejártunk, de mindenki ijedezett, hogy ez nemzetközi dolog, nem lehet ezt csak úgy csinálni, minden nélkül belevágni. Mi pedig elkezdtünk érdeklődni, ki engedélyezi ezt és hogyan, aztán kiderült, nincs semmiféle felsőbb szerv, tehát akárki belevághat, ha van pénze és lelkesedése, csinálhat búvárrendszert. Pontosan ugyanolyan nemzetközi szervezet lesz, mint bármelyik másik, amint bejegyzik a kft-t.

Tehát nincs semmiféle nemzetközi ellenőrző szervezet?
Nem létezik semmi ilyesmi. Magyarországon van egy olyan tévhit, hogy az RSTC (Recreational Scuba Training Council) az, de erről nincs szó, az RSTC-nek máig durván 10 tagja van, és nem jogosult elbírálni semmit. Az első fél évben, amikor már készült az Open water tankönyv, levédettük a nevet, az első oktatói tanfolyamon 14-15 ember volt ott. Korábban mi már 4-5 éve részt vettünk a CMAS oktatók képzésében, próbáltunk beilleszteni olyan dolgokat is, amiket más rendszerekből tanultunk meg és fontosnak találtunk. Persze ez az egész sok befektetést igényelt. Rengeteg ötletünk volt, ami végül nem valósult meg, nem lett volna életképes, de azt szerettük volna, hogy ami szükséges az meg is legyen.
Itt van például a Merülések szabadtüdővel könyv, amiből még nem adtunk el túl sokat. De megcsináltuk, hogy legyen valami, amivel be lehet vonni az embereket a búvárkodásba, hogy lehessen képezni szabadtüdős búvárokat. Tehát ha valaki vesz egy alap felszerelést, "leszalad" az Adriára - Magyarországon általában nem divat szabadtüdős tanfolyamot végezni -, legyen valami fogalma az alap ismeretekről, ezért készült ez a könyv. Olyan dolgokat is felvállalunk, amiket más rendszerek biztosan nem csinálnak. Tehát nem minden rendszernek van például könyve magyar nyelven, ami a a tanfolyam után a búvárnál marad, és egy túra előtt a polcról levehet. A mi Open water könyvünk például már a harmadik kiadásnál tart. De már készülnek az új tankönyvek is, melyek különböző készültségi foknál tartanak.

Említetted, hogy az első oktató tanfolyamon 14-15 ember vett részt. Hány oktató van most a UEF rendszerben?
51. Lényeges megemlíteni, hogy oktatói tanfolyamainkra más rendszerből is érkeznek oktatójelöltek, akik természetesen más rendszerekben is lehetnének oktatók, de kifejezetten azért jönnek hozzánk, mert ez magyar rendszer.

Mennyire veszitek komolyan az oktatóképzést, más rendszerekkel összehasonlítva mennyire alapos a képzés?
A követelmények hasonlóak. Egy biztos, három nap alatt nálunk nem lehet senki sem oktató. Az első tanfolyamon is többen megbuktak. A képzés nem titkos, meg lehet nézni, hogy is történik egy ilyen. Mivel a pótvizsgáért nem kell fizetni, nem azért buktatunk, hogy ebből plusz bevételünk legyen. Kitartás kell az oktatói tanfolyamhoz.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Palatinus-tó Búvárbázis, Dorog

Hungary

6/16 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 12m, látótáv: 0-4m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés