»» ««

Új eszköz a töviskoronás ellen

Környezetvédelem

Robot-tengeralattjáróval vadásszák le a korallevő töviskoronás tengericsillagokat.

A korallevő töviskoronás tengericsillag (Acanthaster planci) levadászására és megölésére képes robot-tengeralattjárót fejlesztettek ki ausztrál kutatók a Nagy-korallzátony védelmére. A Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT) szakemberei a Google anyagi támogatásával készítették el a RangerBot névre keresztelt eszközt, amivel a világ legnagyobb koralltelepét akarják megvédeni.

A kutatók szerint a nyolc órás üzemidejével a RangerBot a korallzátonyok olyan szintű megfigyelését és feltérképezését teszi lehetővé, amelyre korábban nem volt lehetőség. A RangerBotot kifejezetten a korallzátonyok környezetébe tervezték.

"Ez a többfunkciós vízi drón a korallzátonyokra fenyegetést jelentő tényezők egész sorát, úgy mint a korallfehéredést, a vízminőséget, a betolakodó fajokat, a szennyezettséget és az eliszaposodást is képes folyamatosan figyelni" – mondta Matthew Dunbabin, az egyetem professzora a tengeralattjáró pénteki bemutatásakor.

A robotjárőr képes továbbá észlelni és végezni is a korallevő töviskoronás tengericsillagokkal. A ragadozók elpusztítására egy halálos injekciót használ, amely azonban nem jelent veszélyt a korallzátony többi lakójára nézve, írja az MTI.

Ezek a tengericsillagok az utóbbi időkben jelentősen megszaporodtak a környezetszennyezés és a mezőgazdasági termelés miatt a nyílt vizekbe kerülő anyagok következtében. Egy kifejlett töviskoronás tengericsillag akár az egyméteres átmérőt is elérheti, és gyorsabban pusztítja a zátony korallállományát, mint ahogy az regenerálódni tudna.

Az Ausztrália keleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló zátonyt az elmúlt években a töviskoronás tengericsillagok invázióján túl üledékképződés, a vízminőség romlása, az óceánvíz savasodása, 2016-ban és 2017-ben pedig többször is tömeges korallfehéredés sújtotta, ami a szakértők szerint helyrehozhatatlan károkat okozhatott.

[ Index ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Suadi, Blue Belt / Toyota Wreck

Sudan

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 61m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés