»» ««

Tenger alatti vulkánokat fedeztek fel Ausztrália partjainál

Külföld
2018. október 15.

Eddig ismeretlen vulkanikus hegyvonulatot fedezett fel az ausztrál CSIRO tudományos intézet kutatóhajója a Csendes-óceán mélyén, 400 kilométerre az ausztrál partoktól. 

A hegylánc legmagasabb csúcsai nagyjából 3000 méterre magasodnak a tengerfenék fölé, de mivel még így is jó 2000 méterrel a vízfelszín alatt maradnak, egészen eddig rejtve maradtak. Hogy ekkora földrajzi képződményeket a szárazföldhöz relatíve közel észre sem vettünk eddig, jól mutatja, mennyire gyér a tengerek feltérképezése.

A hegyekről most a kutatók elég jó felvételeket készítettek nagy felbontású szonárokkal; meredek hegycsúcsok és széles fennsíkok váltogatják egymást a mélyben. A hegyek megváltoztatják a tengeráramlatokat is, és egyedi környezetet hoztak létre az élővilág számára. A kutatók feltűnően sűrű és változatos állatvilágot figyeltek meg a környéken, bálnákkal, tengeri emlősökkel és madarakkal, planktonban különösen gazdag területekkel.

A kutatók szerint a hegyek 30 millió évvel ezelőtt jöhettek létre, amikor az addig összenőtt Ausztrália és az Antarktisz kettészakadt, és a kettő között ott maradt Tasmánia szigete, illetve a Déli-óceán.

A kutatók a tenger alatti hegységből vett talajmintákat elemzik, és azt remélik, hogy azok sok mindent elárulnak majd a tengeráramlatok működéséről, illetve a klímaváltozással kapcsolatban is fontos információkkal szolgálhatnak.

[ Index ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Cannon Reef (Sha´ab Bagul, Little Italy)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

Suunto Cobra

Ár: 57.000 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés