»» ««

Rengeteg új faj a tasmániai vizekben

Tudomány

Mélytengeri korallzátonyokat és több mint 100 ismeretlen fajt fedeztek fel Tasmania körüli vizekben.

Mélytengeri korallzátonyokat és több mint 100, eddig ismeretlen tengeri fajt, köztük homárokat és puhatestűeket fedeztek fel ausztrál kutatók a Tasmania körüli vizekben végzett nagyszabású kutatás keretében.

Az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) munkatársa, Alan Williams szerdai közleménye szerint a koralltelepek átfogó elemzése még hónapokig eltart, de már most sikerült azonosítani egészséges mélytengeri korallközösségeket a tengerfenékből kiemelkedő kisebb dombokon nagyjából 1450 méteres mélységben.

"Mindez azt jelenti, hogy sokkal több ilyen fontos korallzátony található a Huon és a Tasman Fracture tengeri parkok területén, mint azt eddig gondoltuk" – tette hozzá a kutató.

Az egy hónapig tartó projekt keretében a szakemberek kamerarendszert építettek ki nagyjából két méterrel a tengerfenék felett 1900 méteres mélységben, és 60 ezer képet, valamint nagyjából 300 órányi videofelvételt rögzítettek.

A sűrű koralltelepek mellett a kutatók számos tengeri teremtményt, köztük élénk színekben pompázó, tulipánalakú üvegszivacsokat, biolumineszcens – fényt kibocsátó – tintahalakat, cápákat és angolnákat is találtak a tengerfenék közelében.

A kutatók szerint a begyűjtött puhatestű fajok jelentős része ismeretlen a tudomány számára. A szakemberek továbbá több mint negyven tengeri madárfajról, valamint számos bálna- és delfinfajról gyűjtöttek adatokat.

[ HVG ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Lighthouse

Egypt, Red Sea

11/21 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágcsikóhal legalább 1.5m-es hal nagy rája teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés