»» ««

Egymillió tonna iszap a Nagy-korallzátonyra

Környezetvédelem
2019. március 9.

egy ausztrál cég ugyanis engedélyt kapott arra, hogy egymillió tonna kotrási iszapot engedjen bele a Világörökség részeként számon tartott zátonyba.

Nagyon úgy tűnik, hogy a néhány héttel ezelőtti árvíz után újabb megpróbáltatással kell szembenéznie a Nagy-korallzátonynak, egy ausztrál cég ugyanis engedélyt kapott arra, hogy egymillió tonna kotrási iszapot engedjen bele a Világörökség részeként számon tartott zátonyba – írja a BBC.

A Nagy-korallzátonyba alapesetben nem lehet csak úgy hulladékot engedni, ebben az esetben azonban egy jogi kiskaput – egészen pontosan azt, hogy a szabályozás nem vonatkozik a kikötői karbantartásból származó hulladékra – kihasználva mégis megadták erre az engedélyt.

Az utolsó dolog, amire a zátonynak jelenleg szüksége van, az még több iszap, főleg a múlt heti áradások után - mondta a zöldek queenslandi szenátora, Larissa Waters, hozzátéve, hogy úgy kezelik a Nagy-korallzátonyt, mint ha egy szemetes lenne.

Egy szakértő szerint ez a projekt csak egy újabb szög a korallzátony koporsójába: mint mondta, ha közvetlenül a zátony fölött engedik ki az iszapot, annak rettentően káros hatása lesz, ugyanis be fogja borítani a korallokat. Ez azért jelent problémát, mert ezek az élőlények nagyban függnek az algától, ha pedig nem jutnak hozzá, annak megszenvedik a hatását.

Az iszap lerakásáért felelős cég szerint ugyanakkor az előzetes jelentések alapján legfeljebb rövidtávon lesz hatása az egésznek, ezt pedig a szakértő is megerősítette, mert mint mondta, a jelenlegi nyári időjárás egyébként is kedvezően hat az algák növekedésére. Azt ugyanakkor kiemelte, hogy ehhez a parttól kellően távol kell kiengedni az iszapot, máskülönben meg fogja fojtani az élővilágot, ráadásul így is sok káros anyag kerül majd a vízbe.

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Ulysses Wreck

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa delfin teknős

Búvárbazár

SubSee +10 Dioptriás Macrolencse

Ár: 49.000 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés