»» ««

Álmodnak a polipok?

Tudomány

Miért váltja a színét egy alvó polip? Erre a kérdésre próbálnak választ adni a kutatók is. 

A polipfajok egy része képes a színét változtatni, ha vészhelyzetben van, vagy éppen az áldozatát cserkészi be. De miért váltja a színét egy alvó polip? Erre a kérdésre próbálnak választ adni a kutatók is.

A gondolkodást egy 2017-ben készített videofelvétel indította el. A coloradói Westminster állatkertjének egyik akváriumában vettek fel egy karibi kétpettyes polipot (Octopus hummenlincki), ami álmában elég drámai színváltásokat mutatott be. Fehérből átment sötétbe, majd vissza, közben egész sok árnyalatot felvett a bőre, mintha csak egy CGI-trükköt húztak volna rá.

A polipok azonban nem szorulnak ilyesmire, az úgynevezett kromatofórák segítségével képesek megváltoztatni a színüket. Ezek olyan festékanyagot tartalmazó sejtek, amik különböző ingerek hatására kitágulnak vagy összehúzódnak. A feltételezések szerint két másik sejttípus, az iridofóra és a leukofóra az, amivel képesek érzékelni a környezetükben lévő színeket. A Livescience-neknyilatkozó Sara Stevens akvarista szerint máshogy nem is menne nekik a színváltós trükk, hiszen a polipok színvakok. Azt azonban még nem tudják, hogyan is működnek pontosan ezek a sejtek.

Amikor a polipok a színüket változtatják, akkor a környezetükre reagálnak, de nagy kérdés, hogy miért színeződnek át akkor, amikor semmit sem csinálnak az alváson kívül, ráadásul a környezet is állandó.

"Az volt a hipotézis, hogy a polipfajok valami nagyon hasonlót mutatnak, mint a emberek az REM-ciklusban. De még mindig az a kérdés, hogy elérik-e az REM-fázist. Nincsenek végleges válaszok a kérdésekre. Vajon álmodnak? És ha igen, akkor miről? " – mondta Stevens.

Az alvási fázist már csak azért is nehéz vizsgálni a polipoknál, mert teljesen más idegrendszerrel bírnak, mint az emberek. A központi agyon kívül viszonylag önállóan működő idegsejtcsoportjai is vannak a karjaiban.

[ Index ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Big Brother

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés