»» ««

Két hét a mexikói Yucatanon

Utazási élmények
2/2. oldal


A szárazföldi és víz alatti programok összekötésére nincs jobb, mint Mexikó búvár szemmel legkülönlegesebb látványossága ... a Cenote. Ez egy dzsungelben vagy akár városokban is található üreg alján vízzel, úgy keletkezik, hogy a mészkőben leszivárgó víz által kialakított föld alatti barlangrendszer mennyezete beszakad. Yucatanon több ezer található belőlük, és az ivóvíz fő forrása. Szárazföldi programként elmehetünk több nagyobb vízfelszínnel rendelkező helyre úszkálni, gyönyörködni a dzsungelben, a vízíg lenyúló liánokban és persze a kristálytiszta vízben. Sok helyen egyéb attrakciókat is találhatunk, zipline vagy kötélen leereszkedés pl. igen népszerű.

Mexikó 2019
A víz alatti albumhoz klikk a képre.

És persze a cenotékban búvárkodni is lehet ... sőt, vétek kihagyni! A Yucatanon többféle búvárprogramban is részünk lehet, nyílt vízen és szárazföldön egyaránt. A legkülönlegesebb minden bizonnyal a cenotés merülés. Több olyan népszerű helyszín is található, ahová hobbi búvárként is bemerészkedhetünk, mert nem barlangi csupán üregi merülésnek számít. Ez helyi szinten azt takarja, hogy 60 méternél jobban nem távolodunk el egy felszíni kijárattól sem. A barlangrendszer távolabbi pontjaihoz barlangi, un. full cave végzettségre lesz szükségünk a megfelelő felszerelés mellett, de aki ilyesmivel rendelkezik neki kétlem, hogy újat tudok mondani a cenoték világáról.

Mexikó 2019
A víz alatti albumhoz klikk a képre.

A cenote járatai a kialakulásukkor még levegősek voltak, a mészköves kőzeten leszivárgó, csepegő víz pedig ... ezt már tanultuk az iskolában ... cseppköveket hoz létre! Később a járatok víz alá kerültek, a cseppkő képződés megszűnt de ami volt, az megmaradt. Képzeljük el az aggteleki-csepkőbarlangot víz alatt ... na ez a cenote. A cenotés merülések során a felszínről beszűrődő és a növényzet, valamint a sziklák által megszűrt fény fantasztikusan szép pászmái mellett kisebb-nagyobb cseppkövekben is gyönyörködhetünk a csapvíz tisztaságú vízben. Sokszor találkozhatunk az un. halocline jelenséggel, amikor a sós és az édesvíz találkozik. Ilyenkor ha még nem kavarták fel a rétegeket, olyan páratlan látványban lehet részünk, mintha a vízben egy másik tó lenne sokszor éles határvonallal, a keveredésükkor pedig homályos víz fogad.

Kezdőknek sem kell félnie. A terek hatalmasak, nem lesz bezártság érzetünk, a merülések könnyűek, partról néhány lépcsőn sétálunk be a vízbe, és kis (max 4 fős) csoportokban profi vezetővel zajlanak kis mélységben. Néhány helyre (pl. a Kukulcan cenote) nem lehet sem fényképezőt se videókamerát bevinni, de a legtöbb helyen készíthetünk saját felvételeket. A cenoték természetesen egész évben merülhetőek, ellentétben több nyílt vízi kalanddal.

Mexikó 2019
A víz alatti albumhoz klikk a képre.

A nyílt vízi merülések során vannak olyan időszakos látnivalók, mint a télen bikacápákkal, nyáron a vonuló cetcápák százaival való merülés. Népszerű célpont a Cozumel szigete mellett található nemzeti park, ahol hatalmas szivacsok, teknősök vagy épp roncsok várnak ránk. Merülhetjük Cozumelről ahová komp visz át, de speedboattal akár Playa de Carmenből is átruccanhatunk. De vannak merülőhelyen Cancún közelében is, pl. a MUSA nevű víz alatti múzeum szobrai Isla Mujares mellett, de Playa de Carmen mellett is tucatnyi merülőhely várja a búvárokat. A nyílt vízen számoljunk hullámzással, áramlással ha pedig Cozumelen merülnénk, a speedboat rodeó még 600 lóerős motorral is több, mint fél óra lesz.

Mexikó fantasztikus ország, és amiről eddig írtam csupán a Yucatan-félszigeten elérhető programok egy része. Az ország többi része akár Mexikó város akár a teljesen más nyugati part Acapulco vagy épp Baja-California vizei külön-külön megérnek egy-egy utazást. Minden búvár és világutazó számára kötelező bakancslistás hely, a tájak, az emberek, az ételek és italok, a rengetek látnivaló felejthetetlen élmény biztosít minden idelátogató utazó számára.

Ha pedig elfogadtok egy tanácsot, felveszitek a kapcsolatot Kamarás Norbival, a divemexico utazásiroda vezetőjével. Norbi rengeteget tud segíteni információval, emellett megszervezi nektek magyar vezetővel akár személyre szabottan akár kisebb- nagyobb csoportok számára a komplett nyaralást a repjegytől a szárazföldi programokon át a búvárkodásig. A szállásokkal is roppant elégedettek voltunk, és Norbi személyes, magyar nyelvű idegenvezetése valóban kincset ért.

Mivel Norbi barlangász, barlangi búvár és búvároktató a technikai búvároknak is jószívvel ajánlom. Garantáltan olyan programot fog összeállítani, ami egy életreszóló élményt nyújt a legviláglátottabb, legkeményvonalasabb barlangi, technikai búvár számára is.

A cikk a divemexico, a Hmex utazási iroda támogatásával készült, köszönjük nekik!

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Mexikó-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tobia Arbaa

Egypt, Red Sea

5/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés