»» ««

Szerencsés barlangi baleset

Külföld

Barlangból kellett menteni egy búvárt, aki tavaly maga is részt vett a thaiföldi barlangi mentésben.

Tennessee államban hajtott végre merülést egy búvárcsoport, akik a felszínre érkezve látták, hogy egyik társuk elmaradt tőlük. A brit Josh Bratchley nem rutintalan barlangi búvár, tavaly maga is ott volt abban a népes csapatban, akik a mélyben rekedt thai focicsapat felszínre hozatával hajtottak végre nagy tettet. Kitüntetést is kapott az ott végzett munkájáért.

Hogy pontosan mi okozta a veszélyes helyzetet azt még nem tudni, de általában a barlangi búvárok balesetei tragédiával végződnek, a körülmények ismeretében nem meglepő módon. A búvárok egyből riasztották a hatóságokat, akik rögvest specialistákat értesítettek. Köztük volt Edd Sorenson, a floridai barlangi búvár, aki már eddig a legtöbb barlangi életmentést hajtotta végre a világon.

Sikerült megtalálni a búvárt a barlangban, ki rálelt egy levegővel telt részre a mélyben, és így életben volt amikor a mentők megérkeztek. Nagyjából egy napot töltött a barlangban, és amikor rátaláltak, jó fizikai és mentális állapotban volt a civilben meteorológusként dolgozó Bratchley.

A laikusok számára felmerülhet a kérdés, a thaiföldinél jóval kisebb barlangban hogy lehet ilyen helyzetbe kerülni. Nos, minden barlang más és más, mások a látási viszonyok. A barlang ahol Bratchley bennrekedt például arról ismert hogy nagyon szűk részek is vannak benne. Viszont a levegős teremnek köszönhetően volt egy olyan pont, ahol megvárhatta a mentésére érkezőket. Maga Sorenson is arról beszélt, elsősorban a testet kereste, ezért nézett meg minden kisebb hasadékot merülés közben, és ő maga lepődött meg, amikor élve találtak rá ezen a bizonyos helyen a brit búvárra. Az már utóbbi felkészültségét mutatja, hogy képes volt higgadt maradni és megvárni a segítséget.

[ bigblue.reblog.hu ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anga Faru /Shark Nursery

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés