»» ««

Vegyifegyver szivárgás Belgiumban

Külföld

Szivárog a mustárgáz a tenger fenekén lévő I. vh-s fegyvertemetőből a belga partoknál.

Az első világháború végén irdatlan mennyiségű fegyvertől kellett megszabadulni. Akkor kézenfekvő ötletnek tűnt, hogy az egészet a tengerbe süllyesztik- ma már nem igazán tartják ezt jó döntésnek. Belgium előtt tucatnyi ilyen fegyvertemető van, és ami a legrosszabb, hogy a vegyi fegyvereket tartalmazó tartályok is ide kerültek.

Knokke a holland határhoz közel eső, hosszú homokos tengerpartjáról ismert szép kis település, ahol sok nyaraló fordul meg. Ők aligha vannak vele tisztában, hogy pár kilométerre tőlük nyugszik a sok veszélyes anyag. Hiába telt el több mint egy évszázad a háború vége óta, még most is foglalkozni kell ezzel az "örökséggel".

Elsősorban a németek által használt fegyverekről van szó, és hogy érzékeljük a mennyiséget: 35 ezer tonnányi került ezekből a tengerbe! A helyszínek ismertek, így a belgiumi hatóságok búvárok révén rendszeresen mintát vesznek az üledékből és megvizsgálják a fegyvertemetőket.

Így derült fény a közelmúltban arra, hogy a 23 mintavételi hely közül kettőnél mustárgáz és TNT szivárgás nyomai észlelhetők. Úgy vélik, nincs arról szó hogy ez most bárkire és bármire közvetlen veszélyt jelentene, de inkább figyelemmel kísérik a folyamatokat, mint hogy egy katasztrófa esetén próbálják menteni a menthetőt. Amennyiben komoly lenne a szivárgás, a tenger élővilágára súlyos csapást mérne.

A közeli belga város vezetői nem örülnek a híreknek a szezon előtt, érhető módon. Nehéz úgy hirdetni, hogy a Knokkéba tartókat napfény, tenger és mustárgáz várja. Természetesen vannak, akik sürgetik a fegyverek kiemelését és hatástalanítását, ám ez nem csak a mennyiség miatt óriási feladat: a száz éves tartályok megbolygatása talán maga okozna környezeti katasztrófát. Ész nélkül tehát nem lehet hozzálátni a világháború kísérteteinek eltüntetéséhez.

[ bigblue.reblog.hu ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Zabargad wreck

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés