»» ««

Kiválóan látható az atomrobbantás krátere

Külföld

A búvárok megtalálták az 1946-os atomrobbantás tenger alatti kráterét a Bikini-atollnál.

1946. július 25-én az amerikaiak felrobbantották az ötödik atombombájukat, és az elsőt a tenger alatt, a csendes-óceáni Bikini-atollnál. A robbanás hatósugarában szándékosan hagytak hajókat a tengeren, hogy lássák, mit tesz velük a detonáció. most a Delaware-i Egyetem geofizikus búvárai visszatértek, hogy megvizsgálják: a 73 évvel ezelőtti robbanás milyen nyomokat hagyott a tengerfenéken.

A Bikini-atollt a szárazföldtől való távolsága és az érintetlensége miatt választották a tengeri atomrobbantások helyszínéül. Akkoriban a komikus Bob Hope keserédesen így viccelődött: épp, hogy csak véget ért a háború, de amint rátaláltunk a Föld egyetlen pontjára, amelyet érintetlenül hagyott, odamegyünk, és szanaszét robbantjuk.

Két bombát robbantottak a Crossroad-hadművelet során. Az egyiket Helennek keresztelték el, 21 kilotonnás volt a robbanóereje, és 27 méterrel az óceán vízszintje alatt robbantották föl. A detonáció kétmillió tonna vizet, üledéket és tengeri élőlényt röpített az égbe.

A kutatás vezetője, Art Trembanis azt hitte, hogy a hatalmas robbanás ellenére mára újra üledék fedi a detonáció kráterét. Nos, nem, a 800 méter átmérőjű, 10 méter mély mélyedés még mindig pontosan kivehető a tengerfenéken, ahogy az elsüllyedt hajók roncsai is.

A terület egészen a hidegháború végéig nem léphettek a területre, és mindeddig nem végeztek átfogó kutatást a hajdani atomrobbantás helyszínén. Most a kutatók az egész térséget végigszkennelték szonárral. A felvételeken a kráter szakadozott szerkezetűnek látszik, mintha körkörösen álló virágszirmok fednék. Ez a struktúra akkor alakult ki, amikor az anyag először a levegőbe lövellt, majd rétegesen hullott vissza a tengerbe, és ülepedett le.

A hajókat (amelyek között amerikai, japán és német, szolgálatból kivont hadihajók voltak) úgy helyezték el a tengeren, mintha épp csatát vívnának. Az életszerűség kedvéért nem ürítették ki őket, tele voltak üzemanyaggal és lőszerrel. A kutatók elmondták, hogy nem is kellett ránézniük a szonárképekre, hogy tudják, merre vannak a hajóroncsok. Ugyanis a belőlük szivárgó gázolaj szaga betölti az egész környéket. A roncsok még évszázadokig szennyezhetik az óceánt.

[ Index ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Angarosh

Sudan

5/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés