»» ««

Bioműanyag invazív állatból

Tudomány

Invazív tarisznyarákok páncéljából készítenek lebomló bioműanyagot kanadában,

A montreali McGill Egyetem kutatói olyan módszert dolgoztak ki, amely egy jelentős természet- és egy égető környezetvédelmi problémára is megoldással szolgál.

A Vice magazin számolt be róla, hogy tavasztól kezdik meg gyártani azt a bioműanyagot az egyetem egyik laboratóriumában, amelyet az Észak-Amerika nyugati partvidékének természetes élővilágában komoly károkat okozó, invazív parti tarisznyarák (Carcinus maenas) kitinpáncéljából állítanak elő.

A tavaly márciusban publikált technológia lényege a poliszacharidok közé tartozó hosszú láncmolekula, a kitin (C8H13O5N) átalakítása a kitozán néven ismert, számos más növényvédelmi és humán egészségügyi felhasználási területe mellett műanyagalapanyagként is használható poliszachariddá.

A McGill Egyetem még támogatókat kereső programja a kísérleti fázisnál tart ugyan, de a környezet- és természetvédők szerint úgy ütne egy csapással két legyet, hogy azon az élővilág, köztük az emberek is csak nyerhetnének.

[ qubit.hu ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gamul Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés