»» ««

Búvárszafari Thaiföld világhíres merülőhelyeire

(Hirdetés)
2/2. oldal


A hajón a merülés maximum 4 fős, saját vezetős csoportban történik, nincs tömegnyomor a merülésen. A vezetők sokféle nyelvet beszélnek, a mi hajónkon az angol mellett olasz, kínai, német, spanyol sőt Hajninak köszönhetően magyar nyelvű guide is volt. A merülések előtti eligazítást Daniel, a vezető guide tartotta igazán profi és élvezetes előadásmóddal, a merülőhelyek térképei egyébként letölthetőek a cég weboldaláról. Nagyon profi az egész szervezés, vezetés, minden, az ember érzi, hogy itt a maximálisat kapja a pénzéért.

Manta
Víz alatti képekhez klikk a képre.

Nagyon szimpatikus volt számomra az is, hogy nincsenek alibi merülőhelyek mint pl. a legtöbb egyiptomi szafarin "checkdive" vagy "éjszakázós" címszó alatt. Miután bepakoltak és megvacsoráztak a vendégek, a hajó elindul és másnap a legelső merülés már a Similan-szigetek nemzeti parkban történik, és onnantól végig válogatott merülőhelyeket látogatunk meg! Szintén szimpatikus, hogy a legutolsó nap délután pár órával a kikötés előtt még merülünk, érezhetően igyekeznek maximálisan kihasználni a túra teljes időtartamát.

A Manta Queen 8 kimondottan búvárkodásra kialakított hajó. A padok stabilan rögzítik a palackot és a felszerelést, kényelmesen elférünk a hátsó dekken, ahol még kapaszkodók is vannak a biztonságos megálláshoz. Természetesen a levegős palack, ólom és ólomöv ingyen jár, de emellett fontos kiemelni, hogy stabilan 32%-os nitroxot is töltenek, ami több mint ajánlott egy ilyen sűrű programú túrán. A túra ára tartalmazza az ingyenes búvárlámpát is az éjszakai merüléshez, az indulás előtt pedig akár komplett felszerelést is bérelhetünk a bázis gazdag készletéből. A legénység roppant segítőkész, jönnek ha kell, feladják a felszerelést, felcsatolják az uszonyt, hogy ne kelljen lehajolnia a vendégnek, kijövetelnél is rögtön ott vannak segíteni kimászni.

A merülések kizárólag a hajóról és hajóra történnek, nincs zodiac-ozás ami sokunk számára örvendetes hír. Természetesen nem tud a hajó mindenhova lekötni, és áramlás is lehet, de a kapitányok úgy manővereznek a hajókkal mintha valami kis könnyű csónakok lennének. Odafarolnak a csapathoz és már lehet is kimászni, roppant komfortos az egész.

A túrák programja részletesen megtekinthető a cég weboldalán, ahogy említettem mi az öt nap öt éjszakásat választottuk. Az első merülés rögtön a Similan-szigetek Nemzeti parkban történik. Thaiföldön elég sokáig zajlott a dinamitos halászat, amit ma már szerencsére beszüntettek. A Nemzeti parkok területén bármiféle halászati tevékenység szigorúan tilos, így az élővilág elkezdett regenerálódni ezeken az oázisokon. A Similan jellegzetessége a fantasztikus sziklaformációk. Óriási szögletes, már-már mesterséges építménynek kinéző tájak felett lebeghetünk, miközben teknőst, cápát, langusztát, hatalmas anemóna telepeket fürkészünk, de azért még látszanak az előző évtizedek pusztításának nyomai is.

Lehetőségünk lesz partra szállni az un. Donald Duck Bay, a 8. számú Similan szigeten, ami a képeslapokról ismert hófehér homokos strand csodálatos sziklaformációkkal övezve. A szelfi szinte kötelező, a látogatás életreszóló élmény!

Felszíni képekhez klikk a képre.

Ahogy haladunk északra, a merülőhelyek egyre dúsabb és egészségesebbek. A Koh Ban és Koh Tachai merülőhelyeken folyamatos manta találkozások szórakoztattak minket még a biztonsági megálló során is a virágzó élővilágon felül. Mi a merülések között is láttunk a felszínen is mantát, egy teknős pedig legalább egy órát szórakoztatta két merülés között a vendégeket a hajó mögött.

A túra csúcspontja egyértelműen a Richelieu Rock, ahol szellemtűhal, mantis és harlekin rák, csikóhal, szépiák vártak minket, az utolsó ottani merülésünkre pedig a zátony fölé beúszó kíváncsi cetcápa tette fel a koronát.

Utolsó nap is vár még merülés ránk miközben a hajó visszamegy a kikötőbe, aznap három roncsot nézhetünk meg. A Phra Tong teherhajó mesterségesen lett elsüllyesztve, de sajnos fejreállt, így roncsként nem túl látványos. Viszont körülötte a halrajok, a roncson a különféle mintázatú murénák vagy a levélhal mégis maradandó élményt ad. A Boonsung egy platform roncsa szintén dús élővilággal, az utolsó merülőhely pedig szintén mesterséges, egy víz alatti búvár játszótér a T-13. Itt hajóroncs, motor, teherautók, szobrok várnak a búvárokra, mindenre rá lehet ülni, lehet pózolni, fotózni bátran.

A Manta Queen Liveaboard modern irodája
Albumhoz klikk a képre.

A túrát ahogy említettem közvetlen a cégnél, a Manta Queen Liveaboard oldalán és nem közvetítőkön keresztül foglaltuk. Ennek több előnye is van, egyrészt nagyon kedvező, sokszor extra kedvezményes árat találunk a weboldalukon. Másrészt aki közvetlen foglal, további kedvezményeket kaphat, nekünk például ingyen volt a felszerelés bérlés, de mindenki kap szabadon választható, nagyon szép mintájú pólót ajándékba. Thaiföldön jellemző, hogy a kártyás fizetésre felárat számolnak, a Manta Queen Liveaboard-nál nincs felár, tehát nem kell készpénzben fizetni a túra árát (kivéve a nemzeti park belépőket, ami csak úgy fizethető).

És ha már az áraknál járunk, mindenkiben felmerül a kérdés, jó-jó, de mennyi? Egy időben vett repjegy Thaiföldre plusz az 5 nap 5 éjszakás legdrágább szafari a csúcsszezonban kb. 1200 eurótól elérhető. Ha most megnézünk egy egyiptomi szafari árat repjegyestől, nagyjából ugyanott vagyunk. Ez viszont egy új ország, más élővilággal más élményekkel és persze nagy vadakkal mint a manta, cetcápa. A szafari után pedig vár Thaiföld a sok szárazföldi csodáival, és élményeivel - amiről egy másik cikkben számolok be.

(x) A cikk elkészültéhez a Manta Queen Liveaboard biztosította az élményeket, köszönjük!

Weboldal: https://mantaqueenliveaboard.com
Email: online@mantaqueen.com
Facebook: https://www.facebook.com/khaolakscubaadventures

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Thaiföld-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés