»» ««

Barázdásbálnát láttak a horvát partoknál

Adria

Óriási tengeri emlőst sikerült lencsevégre kapnia egy halászhajó legénységének az Adriai-tenger horvátországi partszakaszán.

Ritka látványban volt része annak a horvát halászhajó legénységének, akik a közép-dalmáciai Brač és Hvar között fekvő Šolta-sziget közelében eresztették mélybe a hálóikat. A hajó mellett ugyanis egy megtermett közönséges barázdásbálna (Balaenoptera physalus) bukkant fel váratlanul.

A legénység egyik tagja, Eko Peljesac az alábbi videón meg is örökített a hatalmas állatot.

A felvétel alapján a szakértők megállapították, hogy egy, a Földközi-tengerben is honos plankton-szűrögető életmódot folytató és a barázdásbálnák (Balaenopteriidae) családjába tartozó sziláscet egy példányát sikerült megpillantaniuk a szerencsés halászoknak.

Az Adriai-tengerben viszonylag gyakorinak számító palackorrú delfineken (Tursiops truncatus) kívül az ezeknél nagyobb testű cetek igen ritka vendégnek számítanak a horvát partvidéken.

Az április 19-én történt észlelés amiatt is különlegesnek számít, mert a megfigyelt cetfaj, a közönséges barázdásbálna a maga maximális 27 méteres testhosszával a kékbálna (Balaenoptera musculus) után a világtenger illetve a földkerekség második legnagyobb állata.

A barázdásbálnát a tengerek agaraként is emlegetik, mivel karcsú és rendkívül áramvonalas testformájának köszönhetően más sziláscetekkel összehasonlítva igen nagy sebességgel képes úszni. Táplálékukat rajhalak, kalmárok, és kisebb pelágikus (nyílt tengeri) rákok alkotják.

A barázdásbálnáknak egy kisebb rezidens populációja előfordul a Földközi-tengerben is,amelynek egyedei rendszertanilag az atlanti eredetű Balaenoptera physalus physalus alfajhoz tartoznak. A mediterrán barázdásbálnák leggyakrabban a Ligur-tenger vizein bukkannak fel, viszont a Földközi-tenger keleti területéről, az úgynevezett levantei nagymedencéből hiányoznak.

Az Adriai-tenger horvátországi partszakaszán az elmúlt évtizedben több alkalommal is sikerült megfigyelni ezt a nagytestű bálnafajt, legutóbb három éve, a Splithez közeli Vis-sziget partjainál. De időnként más óriáscetek is meglátogatják az Adriát, négy éve az Isztriai-félsziget népszerű üdülővárosa, Rovinj előtt bukkant fel két nagy ámbráscet ( Physeter macrocephalus ) egészen közel az óváros partjához.

[ Origo ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Cod Hole

Australia

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 23m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés