»» ««

A delfináriumoknak van jövője

Tudomány

Sok vitát vált ki a delfinárium a környezetvédők, állatvédők és a turisták között. Sokan egyszerűen bezárnák, pedig nem feltétlen ez a megoldás.

Az állatkertek és akváriumok működésének etikai kérdése mindig is sikamlós, megosztó téma volt. Egyik oldalról ott van a nevelési, oktatási előnyei, az állatvilág bemutatása és megszerettetése. Lássuk be, elég pici esélye van, hogy egy átlag budapesti oroszlánnak vagy jegesmedvével találkozzon, ha nincs az állatkert. Ugyanez elmondható az akváriumokról is, hiszen mi búvárok tudjuk, mekkora szerencse kell ahoz, hogy szabadon, kontrollálatlan körülmények között delfinekkel, cápákkal találkozzunk egy merülésen.

A másik oldalról pedig ott van a kétségtelenül jogos vélemény, miszerint bezárva, természetes élőhelyéről kiragadva sokszor borzalmas körülmények között tartanak állatokat, hogy azok a vendégeket "szórakoztassák". Nyilvánvaló, hogy egy állat -mondjuk egy delfin- ami a tengerek nyíltságához szokott, nem élvezi a medence fogságát.

Mielőtt folytatnánk, nézzük meg ezt a videót. Gyermekek, idősek fiatalok úsznak együtt egy definnel egy sekély, kristálytiszta tehát nyilván kezelt vizű medencében.

Jól van, lelövöm a poént. A delfin robot. Igen, hiszed vagy sem, nem valódi. Ezt egyébként a résztvevők se hitték el, annyira élethű a kinézete, a mozgása.

Melanie Langlotz -aki régóta a fogvatartott állatok ellen igyekezett fellépni- projektje úgy tűnik megoldást nyújthat a megosztó problémára. A fejlesztés évekkel ezelőtt indult, amikor az Új-Zélandi tech feltalálót megbíztak egy akvárium építésével, ahol delfineket és már tengeri emlősöket mutatnak be. A állatok fogvatartása viszont ellenkezett a szemléletükkel, ezért úgy döntöttek robotizált állatokat használnak.

Az ötlet megvalósítása viszont nem volt könnyű menet -meséli Langlotz. Amikor felkeresett animatronics (robot állat) készítésével foglalkozó cégeket, mindenhol azt mondták "ez túl bonyolult". Képtelenség összehozni, túl sok elektronika, mindez tengervízben - felejtse el.

Ezen a ponton kapcsolódott  történetbe két animatronics szakember, Roger Holzberg and Walt Conti. A duo olyan filmeken dolgozott, mint a Star Trek, Jurassic World, úgyhogy volt "némi" tapasztalatuk a robotok terén. Így végül elkészülhetett a 270kg-os prototípus, ami idén év elején vízbe is került. A robot delfin 10 óra hosszat bír üzemelni az akkumlátoráról, és 10 évig garantáltan kibírja a sós víz kíméletlen hatásait.

A delfin súlya, tapintása, a mozgása, a vázszerkezet és az izmok, sőt a zsír szimulálása olyan tökéletes, hogy avatatlan szem nem tudja megkülönböztetni egy valódi, élő állattól. Amikor önkéntesekkel teszteltették az "állatot", senki nem hitte el, hogy nem igazi.

A csapat most azon dolgozik, hogy egy teljesen élethűen működő légzőnyílást kapjon a műdelfin.

Nagyon úgy tűnik, hogy nem a jövő hanem már a jelen, hogy úgy élvezzük a vadállatok közelségét, úgy szórakozzunk és tanuljunk, hogy ezzel nem kell valódi, élő állatok életét kockáztatni, megkeseríteni.

[ interestingengineering.com ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. istvanv 2020 máj 14. 19:09  
Ez szuper! Műbúvár is kellene mellé...

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Giannis D Wreck

Egypt, Red Sea

8/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés