»» ««

Farokúszó nélküli bálnát láttak Szicília közelében

Külföld

A farokúszó elvesztése nagyon lerontja a bálna úszóképességét, a sérült állat túlélési esélyei igen alacsonyak.

A Földközi-tengerben élő ceteket vizsgáló olaszországi Tethys Tengerkutatási Intézet szakemberei napok óta követik annak a hatalmas barázdásbálnának a vándorlását, amelynek teljes egészében hiányzik a farokúszója. A Tethys Intézet kutatói szerint vagy hajócsavar, vagy pedig halászháló szakíthatta le az óriási sziláscet úszóit. A szakemberek úgy vélik, hogy ezzel a sérüléssel a Földközi-tengerben honos, ám nagyon ritka cetnek rendkívül kicsik a túlélési esélyei.

Az eddigi észlelések, illetve a bálnáról készített közeli felvételek kiértékelése egyértelművé teszi, hogy a hatalmas tengeri emlősnek nem valamiféle fejlődési rendellenesség miatt nincsenek farokúszói; azokat vélelmezhetően emberi közrehatás, hajóval történt ütközés, vagy halászhálóba akadás miatt veszíthette el.

A bálnát két nappal ezelőtt Szicília keleti partvidékén, a Catania-öbölben látták, ahonnan a tengeri emlős északi irányba, a Messinai-szoros felé tartott. A bálnát két héttel korábban a görög partok közelében már megfigyelték; a szakemberek úgy vélik, hogy a sebesült óriás a Messinai-szoroson át a Ligur-tenger felé tart, amely a mediterrán barázdásbálnák legjelentősebb élőhelyének számít.

A farokúszó elvesztése nagyon lerontja a bálna úszóképességét. A tengerbiológusok megfigyelték, hogy a Messinai-szoros felé haladva csak nagyon nehezen képes megbirkózni az erős tengeráramlatokkal. Farokúszó nélkül a merülés is sokkal több energiát emészt fel, és jelentősen csökkenti a táplálékszerzés hatékonyságát. A Tethys Intézet tengerbiológusai ezért úgy vélik, hogy a sérült bálna túlélési esélyei igen alacsonyak.

[ Origo ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Princess Alice Bank

Portugal

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés