»» ««

Új elnöksége van az MBSZ-nek

Magyarország

Eredményesen zárult a 2020. június 23-án megtartott Rendkívüli Tisztújító Közgyűlés. Mi történt azóta?

A 2020. június 23-án megtartott Rendkívüli Tisztújító Közgyűlés, melyen 35 tagszervezett képviseltette magát, sikeresen zárult és megválasztásra került az új elnökség.

A közgyűlés döntésének értelmében a Magyar Búvár Szakszövetség elnökségének tisztségeit az alábbi személyek töltik be:

Elnök: Papp Gábor
Sport Alelnök: Kövy Bence
Technikai Alelnök: Szabó Attila
Tudományos Alelnök: Balázs Gergely

Elnökségi tagok:
Balázs Péter
Kővári Péter
Veress András

Mi történt azóta az MBSZ háza táján? - Kérdezte az MBSZ weboldala az Elnök Urat.

Nincs versenyszezon, ilyenkor milyen teendők vannak?

Első lépésként teljesen átvilágítjuk a szövetség működését. Ennek bizonyos lépései tartanak még és vannak aktuális feladatok, ezek egy része összefügg a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzettel. Bízom benne, hogy hamarosan kommunikálhatók lesznek azok az eredmények, amelyeket kapunk az átvilágítás során. Szeptember végéig lesz még egy közgyűlésünk, ahol a tavalyi évi beszámolót és következő évi tervet és a költségvetést mutatjuk be. Ezután jöhet a szövetség stratégiájának véglegesítése a 2020-2024. évi időszakra. Közben kiderült, hogy a tájolósok kontinensbajnoksága elmarad, az uszonyosok Európa-bajnokságára a válogatottat egyelőre beneveztük, azonban jelen pillanatban nagyon kevés a nevező ország, meglátjuk valóban megtartják-e a szervezők.

Előzetesen mit lehet tudni a jövő évi tervekről?

Ezek a tervek újragondolt stratégiai alapokra épülnek. Jó hír, hogy az egyes célok nagyjából egy irányba mutatnak, azaz a korábbi elképzelésekre, tervekre és sikerekre építve léphetünk előre.

A tisztújító közgyűlés után azt nyilatkozta: az az egyik legfontosabb cél, hogy a hazai bázis minél nagyobb legyen. Ez is helyet kap a stratégiában?

Ez az egyik legfontosabb pontja, hogy a búvártársadalomban az MBSZ égisze alatt létrejöhessen a technikai és szakmai integráció, legyen minél több aktív búvár Magyarországon! Itt ki is emelném, hogy a technikai bizottság már jelentős lépéseket tudott tenni, az MBSZ egy asztalhoz ült az oktatási szervezetekkel és körvonalazódik a jövőbeni szorosabb együttműködési forma. A sportágak fejlesztésében a versenysportok jövőbeni sikeressége, már csak a hagyományok miatt is kiemelt, de a szabadidős búvárkodás fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetünk. Egy hatékonyan működő szervezet esetében nem elhanyagolható körülmény az üzleti és gazdasági környezet reális figyelembevétele, a marketing és kommunikáció eszközeinek alkalmazása, a tudatos fejlesztések és az új technológiák beépítése a működésbe. Fontos szerepet látunk a búvárkodás társadalmi beágyazódásban, gondolok itt például a környezetvédelemre. A megválasztott szakbizottságok és vezetőik is aktívak, a célok közösek, a tagság lelkes, lendületben vagyunk.

2020-ban mit ad a búvárkodás egy olyan embernek, aki adott esetben ennek az új stratégiának köszönhetően találkozik először ezzel a sporttal?

A búvárkodás teszi emberközelivé a víz alatti világot. Harmóniában van a természettel, a környezettudatossággal, a vízbiztonsággal, és az egészséges életmóddal. Valahol ez a missziónknak is tekinthető, hogy a búvárkodásra így tekintsenek az emberek.

A hazai sajtó helyenként a búvár sportágakat gyakorlatilag a medencés sportemberekkel és a versenysporttal azonosítja, de ez a terület ennél jóval színesebb...

Ez pontosan így van, pedig jelenleg is 5 sport szakágunk van – egyéni is csapatsportok – szép eredményekkel, de bővíthető tagsággal. A búvárkodást a speciális területek (úgy mint mentő, ipari, stb.) mellett azonban inkább szabadidősportként kell definiálnunk. A jelenlegi átvilágítás után a terveink szerint lesz egy komoly és használható adatbázis arról, hogy az országban kik azok, akik aktívan búvárkodnak. A versenyzőket, az edzőiket, az oktatók és a vizsgával rendelkezők egy részét ismerjük, egységesíteni kell az adatokat és naprakészen tartani, így az aktivizálás is és a kapcsolattartás is könnyebb lesz. Búvárnak tekintjük azokat is, akik egy egzotikus nyaralás alkalmával próbáltak ki a merülést vagy a hazai tavakat rendszeresen látogatják és ott snorkereznek. Számomra a SUP egy nagyon jó példa, hogy lehet népszerűvé és elterjedtté tenni egy szabadidős sportágat. Mindent egybevetve sok tízezres bázisról beszélünk.

Több sportszövetségben a koronavírus-járvány miatt válságintézkedéseket vezettek be. Önöknél ilyenre volt szükség? Mennyire érzett adott esetben pánikot a tagszervezetek részéről a kialakult helyzetben?

A megválasztásom pillanatában már túl voltunk az első sokkon, amit a világjárvány okozott, de a búvárokra nem jellemző a pánik. Legyen akár versenyző, akár magasan képzett, vagy akár "szabadidősportoló", a víz alatt higgadt döntések sorozatát hajtják végre a búvárok. Ez a fajta nyugodt viselkedés érzékelhető a tagszervezetek részéről is. Tervezni, dolgozni is csak így lehet...

[ MBSZ ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Canico de Baixo aréna

Portugal

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés