»» ««

Thaiföldön két etikátlan búvárt csíptek nyakon

Külföld

A Thai hatóságok vizsgálatot indítottak 2, a vízi élőlényeket zaklató búvár ellen. Az egyikük magyar.

Az interneten könnyen önfeljelentésbe torkollhat egy videó, fotó vagy poszt feltöltése. Így járt két Thaiföldön élő búvár, akik lelkesen osztották meg az éjszakai élővilágról készült videójukat a youtube-on. A probléma az volt, hogy az állatokat zaklatták, pufferhalat kézbefogva felfújatták, és így tovább. A közösségi felületeken elég komoly vihart kavart, a hazai és külföldi felületeken is egyöntetűen elítélték a látottakat - és nyilván sokat jelentették is a hatóságoknak. Bár videó azóta lekerült a megosztó oldalról, de a hatóságok vagy ennek ellenére is hozzáfértek vagy még előtte látták, ugyanis a két búvárt előállították.

A Marine Conservation Koh Tao bejegyzése szerint 2 külföldi állampolgárt tartóztattak le, akik tengeri állatokat fogdostak, szelfi bottal ingereltek, amiről videót is megosztottak. A Tengerészei és tengeri erőforrások minisztériuma a helyi rendőrséggel kinyomozta a hollétüket, és letartóztatták őket. F. Simonetti és O. Attila Koh Phangon üzemeltetnek éttermet és búvárbázist. A búvárok elismerték, hogy ők készítették a felvételeket Salad Beach és Ko Pha Ngan merülőhelyeken. A magyar búvár egyébként a már letörölt videó mellett több videót is megosztott, ahol ugyanúgy fellelhetőek sajnos a nyomai vagy akár tisztán láthatóak is a felvételeken, hogy a fogdosás, élővilág zaklatása bizony nem egyedi eset volt részükről - lásd teknős fogdosásos kivágott képkocka fent.

A bejegyzés szerint százezer THB (kb. 1 millió forint) vagy 1 év börtönbüntetésre lehet számítani, esetleg mindkettőre. Ráadásul a helyi hatóságokat is utasították az engedélyek (étterem, búvárbázis, munkavállalás stb) felülvizsgálatára, aminek következtében akár a teljes egzisztenciájukat elveszíthetik a felelőtlen búvárok, plusz valószínűleg - ha másért nem, hát példastatuálásból - az országból is kiutasíthatják őket.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos szabály a búvárkodásban, hogy mindent a szemnek, semmit a kéznek! Ne tapogassunk, ne zaklassuk az élőlényeket, az már önmagában is elég komoly beavatkozás, hogy ott vagyunk és zajongunk a buborékokkal. Ugyanígy érdemes észben tartani, hogy semmit ne hozzunk fel a vízből, ahogy a mondás tartja "csak buborékokat hagyjunk ott és csak emlékeket hozzunk el". Sajnos úgy látszik ezek az információk valahogy nem jutnak már el a búvároktatás alatt a sporttársakhoz - vagy csak simán nem akarnak tudomást venni róla. Egy biztos, a két búvár valószínűleg egy életre szóló leckét kap a Thai hatóságoknak köszönhetően, reméljük tanulnak belőle!

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shellharbour - The Gutter

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelycsikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés