»» ««

Kardszárnyú delfinek támadják a hajókat

Külföld

Valami nem stimmel az orkákkal Gibraltár környékén. Hajósok arról számolnak be, hogy az állatok csapatostul támadják meg őket.

A kutatók egyelőre nem tudnak magyarázatot adni a spanyol és a portugál partoknál tapasztalt jelenségre. Annyi bizonyos, hogy az elmúlt két hónapban több hajós és vitorlás is vészjelzést adott le, mert elmondásuk szerint kardszárnyú delfinek (más néven gyilkos bálnák vagy orkák) támadták meg őket – írja a The Guardian.

A gibraltári kutatók szerint az orkák nagyon intelligens, kíváncsi állatok, amelyek szeretik kísérni a hajókat, és még akár a kormánylapáttal is megpróbálnak valamilyen interakcióba lépni, de sosem akkora vehemenciával, mint amekkoráról a mostani beszámolók szólnak.

Nem zárják ki, hogy különös viselkedésüket a veszélyeztetett populációban kialakult stressz okozza.

Legutóbb pénteken délután történt orkatámadás. Spanyolország északi részénél egy jachtot szállító hajónak mentek neki a kardszárnyú delfinek, legalább tizenötször ostromolták a járművet, amely a támadás során a kormánylapátját is elvesztette.

A nyáron előfordult, hogy egy 14 méteres hajót kilenc orka vett körül, majd addig döngette a hajót, míg az iránythatatlanná vált, és 180 fokban megfordult a vízen. A motor az egy óráig tartó ütközet során megsérült, a kormánylapát eltört.

Egy másik, hasonlóan hosszú ideig tartó incidens során a kormányos sérült meg könnyebben, a válla mozdult el a helyéről, miközben próbálta irányítani a hajót. Egy brit pár arról számolt be, hogy a jachtjukat hirtelen megállították az orkák, majd párszor megfordították. A pár úgy érezte, hogy néha el is emelkedett a vízfelszínről a hajó.

A spanyol tengerészeti hatóságok arra figyelmeztetik a hajósokat, hogy próbáljanak meg távolságot tartani a kardszárnyú delfinektől.

[ HVG ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Koh Bon (pastel Ridge)

Thailand

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés