»» ««

77 éve eltűnt tengeralattjáró roncsaira bukkantak

Külföld

Az amerikai haditengerészet egy 77 évvel ezelőtt eltűnt tengeralattjárójának roncsait találhatta meg egy búvárcsapat Délkelet-Ázsiában.

A Grenadier tengeralattjáró feltételezett hullámsírját a Szingapúrban élő Jean Luc Rivoire, a szintén francia Benoit Laborie, az ausztrál Lance Horowitz és a thaiföldi Phuketen élő belga Ben Reymenants fedezte fel 82 méter mélyen a Malaka-szorosban, nagyjából 150 kilométerre délre Phukettől. A felfedezés felszínre hozta a második világháború egyik kevéssé ismert történetét.

Reymenants régóta foglalkozik hajóroncsok felkutatásával. A búvárok a helyi halászoknál szoktak érdeklődni olyan különös tengerterületekről, ahol például elvesztették a hálóikat. A csapat hanglokátorokkal szokta átfésülni a tengerfeneket ezeken a területeken.

A Malaka-szorosban talált roncs esetében Reymenantsék pontos méréseket végeztek a tengeralattjárón, és azokat összevetették a haditengerészeti feljegyzésekben szereplő adatokkal. A méretek pontosan egyeztek egymással, aminek alapján a búvárok arra jutottak, hogy szinte biztosan a Grenadiert találták meg.

Ennek megerősítéséhez elküldték az általuk 2019 októbere és idén március között készített víz alatti felvételeket és egyéb bizonyítékokat az Egyesült Államok haditengerészetének történetével és örökségének védelmével foglalkozó parancsnoksághoz. A parancsnokság víz alatti régészeti részlegéhez évente átlagosan két-három hasonló bejelentés érkezik.

A teljes átvizsgálás, elemzés és dokumentáció időtartama két hónaptól egészen egy évig is terjedhet, közölte a parancsnokság, hozzátéve, hogy a mostani esetben valószínűleg néhány hónapot vesz majd igénybe az eljárás.

A 93 méter hosszú és csaknem 1499 tonnás Grenadiert 1943 áprilisában saját legénysége süllyesztette el, miután a tengeralattjárót bombatámadás érte. A legénység mind a 76 tagja túlélte a japán támadást, ám az igazi megpróbáltatásaik csak ezután kezdődtek. A fogságba került legénységet több mint két éven át kínozták, verték, és csaknem halálra éheztették japán fogvatartóik. Négyen közülük nem élték túl a fogságot.

[ HVG ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Blue Hole / Azure Window

Malta

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés