»» ««

A világ első víz alatti szabadulószobája

Külföld

Tamara Hinson a walesi kőbánya mélyén nyílt szabadulószobában átélt élményeiről mesélt az angol metro újságnak.

Nem sok emlékezetes pillanatot éltem át mostanában, de az, hogy egy elárasztott walesi pala kőfejtő alján heverésző csontváz karmaiból ki tudtam szabadítani egy nyakláncot, kiemelkedik a többi közül. Visszatérek.

Tavaly a Maldív-szigeteken szereztem meg a PADI nyíltvízi búvárképesítést. De bármennyire is szerettem a fürdőmeleg vízben merülni, miközben angyalhalak rajai villámgyorsan bombáztak, a bakancslistámat azóta is az itthonhoz közelebbi merülések töltik ki, legyen szó akár a devoni fókákkal való úszásról vagy a skót hajóroncsok felfedezéséről. Most pedig, meglehetősen váratlanul, a világ első víz alatti szabadulószobájában, a Snowdonia-i Vivian Quarryben található szabadulószobában fogok részt venni. A most indult Scuba Escape Clare Dutton, a Padi-tanfolyam vezetője és a Duttons Divers (duttonsdivers.com) alapítója, valamint Leanne Clowes Padi-oktató ötlete.

Foto: Mark Evans

Ha valaha is jártál Llanberisben, valószínűleg láttad a Vivian Quarry bejáratát, a Snowdon hegyi vasút közelében: két impozáns piros faajtó (tökéletes a szabadulószoba koncepciójához) ékelődött a világ egykor második legnagyobb pala kőbányájának oldalába. A hat 240 perces játék olyan búvárismereteket tesztel, mint a felhajtóerő és a navigáció. A Syreni kalózai témájú Treasure of Syreni-t választom, és előzetesen kapok egy sor lenyűgöző tényt a hajóroncsokról és a kalózokról. Meglepően napos áprilisi napon érkezem Snowdoniába, bár a kőbánya ajtajának becsapódásakor határozottan hideg van, annak ellenére, hogy a napfény beáramlik a magasból. Halálos csend van, leszámítva a smaragdzöld víz fölé lógó rozsdás csigák időnkénti nyikorgását.

Foto: Mark Evans

A tematika fantasztikus, legyen szó akár a vízparti platformon szétszórt kincsesládákról és rumos hordókról, ahol a haverjaink ellenőrzik a felszerelésünket, vagy egy kardforgató kalóz eligazításáról a közelben lustálkodó sellők tekintete alatt. Bár versenyzőtársaim szárazruhát viselnek, én a búvárruhát választom, és alig veszem észre a hideget. A 18 méteres víz alatti magasságban sokkal fontosabb dolgokkal kell foglalkoznom, mint például emlékezni Feketeszakáll hajójának nevére. A látási viszonyok meglepően jók. Meglátok egy eldobott kőfejtő kocsit és egy tengeralattjáró rozsdásodó roncsát.
A búvárigazolványom 18 méterig engedélyezi a merülést, és a kőbánya 20 méteres mélysége miatt könnyű elkerülni, hogy véletlenül túllépjem a határokat. Sajnos további részleteket nem árulhatok el, különben meg kellene ölnöm (vagy vízbe kellene fojtanom). Azt azonban elárulhatom, hogy üzeneteket szedek ki palackokból, elásott kincseket keresek sziklák között, és egy hajóroncson ülő csontvázzal küzdök meg.

Foto: Mark Evans

A másik öt játék is hasonlóan zseniális - a témák a zombi inváziótól a rejtélyes gyilkosságig terjednek. Szépségük nem egyszerűen abban rejlik, hogy különböző készségszintekhez igazíthatók (az egyetlen követelmény a nyíltvízi búvárképesítés), hanem abban, ahogyan tesztelik a búvárkészségeket, ami azt jelenti, hogy remek felfrissülésként szolgálnak a máshol végzett merülések között.

Egy olyan évben, amikor a Padi rekordszámú tanfolyamról számol be, talán egy walesi kőfejtőben egy csontvázzal való küzdelem a megfelelő stresszlevezetés, amire mindannyiunknak szüksége van.

Tamara Hinson [ metro.co.uk ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

La Punta (Costa Paradiso)

Italy (Italia)

1/1 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés