»» ««

Vízből kiugró cápa harapott Jordániában

Külföld

Vízből kiugró cápa harapta meg egy víziernyőző férfi lábát az Akabai-öbölben, a Vörös-tengeren.

A váratlan támadás során a ragadozó ugyan  kiharapott egy darabot a férfi lábából, de az áldozat életben maradt - írja a Daily Star. A jordán felségvizeken történt támadás azért számít különlegesnek, mert az Akabai-öbölben extrém ritkának számítanak a hasonló balesetek.

A felvételen látszik, hogy amikor a 37 éves jordániai férfi, a víz felett lebeg, majd a víz fehérré válva tajtékozni kezd alatta, ahogy a cápa felugrik, és beleharap a lábába. Ezután az ernyő ismét felemelte a megsebesült férfit a biztonságot jelentő magasba.

Az áldozatot  az akabai Hashem herceg Katonai Kórházba szállították, ahol a gyors beavatkozásnak köszönhetően sikerült stabilizálni a férfi állapotát, akinek  több ínszalagja, izma elszakadt, több csontjai is eltört, és a lába hátsó részéből hiányzott egy darab.

Mohammad Qatawneh, az Akabai Nemzetközi Búvárközpont munkatársa  azt nyilatkozta a helyi újságoknak hogy bár sokkoló ez az eset, de a cápatámadások nagyon ritkák az Akabai-öbölben.

Húsz éve búvárkodom, és most hallok először ilyen cápatámadásról - kommentálta az esetet Qatawneh. A hatóságok még nem tudják, hogy milyen cápafaj harapta meg a férfit, bár a támadás módja megengedi bizonyos ezzel kapcsolatos következtetések levonását.

A szakértők vizsgálják, hogy milyen fajhoz tartozott a támadó cápa. Az incidens módjából - az erőteljes kivetődésből - az valószínűsíthető, hogy röviduszonyú makócápa (Isurus oxyrinchus) áll a súlyos sérülést okozó agresszió hátterében. A cápák közül csak a rókacápákra (Alopidae) és a röviduszonyú makóra jellemző, hogy vadászat közben rendszeresen kiugranak a vízből. Noha nagy fehér cápánál (Carcharodon carcharias) is ismert ez a vadászati taktika, ám ez a faj nem él a Vörös-tengerben.

Amíg a rókacápák kerülik az embert, és főként kisebb rajhalakra vadásznak, ezzel szemben a röviduszonyú makó nagytestű tengeri állatokat, - tonhalat, makrélákat, kardhalat - zsákmányol, igen gyakran akár 4-6 méter magasra is kivetve magát a vízből, üldözés közben. Éppen ezért az látszik a legvalószínűbbnek, hogy a most történt jordániai incidenst is makócápa okozta.

[ Origo , Daily Mail, Facebook ]

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Jordánia-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

El Bells

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés