»» ««

Látogatás a Kaprije Divecenternél

(Hirdetés)

Idén júliusban egy kellemes hosszú hétvégén töltöttünk Kaprije szigetén az ottani magyar bázis vendégszeretetét élvezve.

Tagadhatatlanul az Adria a legnépszerűbb desztináció a magyar búvárok körében. Autóval könnyedén elérhető akár a legdélebbi csücske is, nincs probléma se a súlykorláttal, se a reptéri macerával. Horvátország a mostani Covid helyzetben is a könnyebben elérhető, regisztráció után bármely hazánkban használt oltás meglétét igazolva tesztek nélkül is beléphetünk.

A nyelvtudás szintén nem gond, hiszen magyar bázis is akad, ahogy látnivaló is víz alatt és felett egyaránt. Sokan járunk már szinte haza a horvát tengerpartra, szeretjük a hangulatát, ételeit, söreit vagy borait, így kis túlzással saját tengerünknek is tekinthetjük az Adriát.

Ami ezt a hangulatot még tovább képes fokozni az egy adriai sziget! Aki eltöltött már pár napot, esetleg hetet egy szigeten, az tudja - nagyon más hangulata van ott az életnek, mint a "kontinensen". A kis, zárt közösségben az emberek sokkal közvetlenebbek, a tenger praktikusan karnyújtásnyira, az élet a kikötőkben és környékén koncentrálódik főleg a kisebb szigetek esetében, az egésznek egész más a hangulata akár nappal, akár éjjel mint egy akár tengerparti mégis szárazföldi településnek.

Idei első adriai utunk a Kaprije Divecenter meghívására a dalmát szigetvilág egyik leghangulatosabb szigetére, Kaprijére vezetett, ahol a teljesen magyar búvárbázis található.

Kaprije Divecenter
Látogatás a Kaprije Divecenternél.
Albumhoz klikk a képre.

A szigetre komppal juthatunk el, ahova autóval csak áruszállítás miatt lehet behajtani, így a szigeten autóforgalom nincs. Ennek előnye, hogy bátran lehet az úton sétálni akár gyerekeknek is, nem fogja autó elütni - persze kerékpáros, (elektromos) roller forgalom azért akadhat. Hátránya, hogy nekünk is a szárazföldön kell az autót hagyni, ezért arra gondolva érdemes pakolni, hogy a poggyászt nekünk kell a komphoz és a kompon mozgatni. Érkezéskor a bázistulajdonos és családja fogad minket kiskocsikkal, így innentől a csomagszállítás már "gépesített", cipekedni nem kell még azon a pár száz méteren sem, amíg 3-4 perc könnyed séta után eljutunk a búvárbázisig.

A bázis épülete közvetlen a tengerparton található, a hajója pedig a bázis előtti mólónál ringatózik, így az itt tartózkodásunk alatt minden karnyújtásnyira lesz. Bérelhetünk akár komplett felszerelést is, többnyire Aqualung márka termékei képezik a bérlős választékot, így ha nem ragaszkodunk a sajáthoz, azt sem kell cipelni. Természetesen ólom, ólomöv és palack alapáron jár a merüléshez.

Kaprije Divecenter
Asterix, a  Kaprije Divecenterhajója
Albumhoz klikk a képre.

A bázis a kisebb, családias merülési lehetőségeket preferálja, ahol az egyének kiszolgálására nagyobb hangsúlyt lehet fektetni. Ugyanígy a PADI rendszerű oktatásnál is kiemelendő, hogy csak néhány emberrel foglalkoznak egyszerre, és mivel a tenger a "ház előtt" - bőven jut idő egy-egy problémás feladat gyakorlására. A leendő búvárok pedig már a tanfolyam korai szakaszában vízbe kerülnek, hogy élőben ráhangolódjanak a búvárkodás szépségeire.

A bázis saját hajója nagyjából 10 fő részére kényelmes, a merülés utáni kényelmes kijutást létra biztosítja, van árnyékos és napozós része is, így mindenki igényének megfelelő körülmények között pihenhet.

Az elérhető merülőhelyek között találhatunk falakat, sekély öblöket (kezdőknek ideális) de elérhetőek olyan nagy nevek, mint a közel található Francesca De Rimini hatalmas hajóroncsa, vagy a közelmúltban felfedezett igazi kuriózum, a Zirje szigete melletti kiváló állapotban megmaradt Ju-87 Stuka repülőgéproncsa.

Kaprije Divecenter
Stuka roncsa
Albumhoz klikk a képre.

A bázis másik különlegessége, amit fontos kiemelni, hogy vezetett merüléseket kínál, így a legtöbb adriai bázissal szemben itt nem magunknak kell eligazítás alapján a merülőhelyet felfedezni!

Csapatunk igyekezett többféle merülést is kipróbálni, így megnéztük a bázis előtti sekélyest, ahol főként a PADI rendszerű oktatások zajlanak, itt leginkább a sonkakagyló mezőket érdemes megemlíteni, de találtunk tengeri pókot is. Merültünk a nagy falnál, ahol az aláhajlásaiban kőhalak, többféle csiga és tűzféreg, a sekélyesben pedig sok polipot, sőt szépiát is találtunk. Természetesen megnéztük a Stukát, ami önmagáért beszél, gyönyörű fotogén roncs kényelmes mélységben, a szárnyában muréna fészkel, a roncson kőhal, a motor főtengelyénél pedig angolna pislogott kifelé.

Kaprije Divecenter
Reggelihez készülődve a bázis teraszán
Albumhoz klikk a képre.

A bázis további különlegessége a sok közül, hogy igény szerint teljes ellátást is igényelhet a vendég, így nem kell apartmanban főzöcskézni. Ehhez a csomaghoz reggeli,-ebéd és vacsora jár, ahol a kívánságainkat, sőt akár speciális igényeinket (pl. vegán) is figyelembe veszik. A bázison az egyetlen kérésük csupán: az, hogy előre jelezzünk mindent, hiszen egy szigeten nehéz utólag beszerezni a hozzávalókat. Ha pedig éttermezni szeretnénk, rögtön a bázis mellett található egy, vagy 3-4 perc séta után a főtéren még több, pizzázótól a tengeri ételekre specializáltig, így garantáltan megtalálja mindenki az ínyére valót.

Akármilyen ellátást választunk, a bázis a vendégei számára ingyen kávét, teát, hűtött vizet és limonádét biztosít, amit a bázis melletti árnyékos közösségi tér párnázott foteleiben, vagy az étkezés helyszíneként is működő asztaloknál, esetleg a bázis előtt a padon a tengerben gyönyörködve fogyaszthatunk.

Kaprije Divecenter
Sonkakagylók a bázis előtt
Albumhoz klikk a képre.

Apropó tenger: a bázis előtt kiválóan lehet fürödni, strandolni de 3-4 perc sétatávolságra erre kialakított strand is található a szigeten, gyerekeknek külön kiépített homokozóval, padokkal és minden szokásos strand körítéssel.

A szállás terén is széles a választék, a "low budget" kategóriát a bázis 2 darab, kétágyas kis tetőtéri szobái képviselik, itt közös fürdőszoba és ventilátor biztosítja a kényelmet. Aki többet szeretne, például nagyobb méretű klimatizált szobát, esetleg saját konyhát vagy fürdőszobát, a bázis tág határok között tud közeli apartmant kínálni.

Kaprije szigete gyalog is kényelmesen bejárható, főleg a lakott része, a bázis is csupán 3-4 percnyi andalgós sétatávolságra van a "központtól" ami egyúttal a kompkikötő is. Itt található egyébként bolt, több étterem, fagyizó, sőt bankautomata is, ha épp készpénzre lenne szükségünk. A strand is pár perc séta, aki pedig kirándulna kicsit, fél-egy óra alatt töviről-hegyire bejárhatja a szigetet, ami egyébként nagyon szép. Nem lapos, kopár szikladarab a tengerben: szép zöld, dimbes-dombos, szilárd bukolatú utakon tényleg érdemes akár csak egy kisebb sétát is tenni és gyönyörködni az olajfákban vagy épp a csodálatos kilátásban, élvezni amit Kaprije és környéke nyújt.

Ha pedig az oda és hazautat szeretnénk megfűszerezni, érdemes megemlíteni a közeli Krka vízesést és a nemzeti parkot, de Sibenikben is találunk érdekességeket, tengeri akváriumot vagy épp erőd, sőt föld alatti tengeralattjáró csatornát. A lejutás roppant kényelmes, hiszen Sibenik mellett megy el az autópálya, úgyhogy Budapesttől gyakorlatilag a kompig autópályán juthatunk el.

Mint a fentiekből talán kiderült, ez a sziget nem a féktelen buli, party és shopping fővárosa, ellenben aki szeretne egy kellemesen mediterrán hangulatú, nyugalmas, lazulós, barátságos szigeten egy kimondottan családias búvárbázison nyaralni, jobb helyet keresve se találhat! A környéken kiválóakat lehet merülni, a szigeten pihenni, jókat enni, strandolni vagy kirándulni, és átélhetjük az igazi Dalmát szigeti élet szépségeit.

További információért, elérhetőségekért látogasd meg a Kaprije Divecenter weboldalát: kaprijedivecenter.hu



Merülőhelyek

Ras Disha

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés