»» ««

Indonéz búvárok kincseket találtak az "arany szigetről"

Külföld

A Srivijaya Birodalom régészeti bizonyítékai korlátozottak, de a Musi folyó mentén talált legújabb leletek fényt deríthetnek a titokzatos civilizációra.

Az indonéziai Musi-folyót kutató helyi búvárok aranygyűrűket, gyöngyöket és más tárgyakat találtak, amelyek a Srivijaya Birodalomhoz köthetők, amely az i. sz. 7. és 11. század között Ázsia nagy részén irányította a tengeri kereskedelmet.

"Az elmúlt öt évben rendkívüli dolgok kerültek elő" - mondta a Guardian munkatársának, Dalya Alberge-nek Sean Kingsley brit tengeri régész, aki a Wreckwatch magazin őszi számában számolt be a felfedezésekről. "Érmék minden korszakból, arany és buddhista szobrok, drágakövek, mindenféle olyan dolog, amiről a Szindbád, a tengerészben olvashattunk, és azt hittük, hogy kitalálták. Valójában ezek valódiak."

A felfedezések között van egy életnagyságú, drágakövekkel borított buddhista szobor, templomi harangok, tükrök, páva alakú borkorsók és fuvolák - írja Stephanie Pappas a Live Science számára.

Srivijaya királysága Palembangban, a Szumátra szigetén, a Musi folyó mentén fekvő városban kezdődött. Az Encyclopedia Britannica szerint a birodalom ellenőrizte a Malakkai-szorost - a Csendes- és az Indiai-óceán közötti kulcsfontosságú útvonalat -, és kereskedelmet folytatott a Maláj-szigetvilág, Kína és India csoportjaival. Srivijaya a mahájána buddhizmus egyik központja is volt.

A Srivijayáról fennmaradt információk nagy része utazók fantasztikus beszámolóinak formájában érkezik, akik olyan szenzációs látványosságokat írnak le, mint az emberevő kígyók és a többnyelvű papagájok, de kevés részletet közölnek a mindennapi életről. A Wreckwatch szerint a királyság gazdag volt aranyban, amit stratégiai szempontból arra használt fel, hogy kapcsolatokat építsen Kínával és más regionális hatalmakkal. Srivijaya buddhista templomokat és kolostorokat is finanszírozott Indiában, Kínában és Jáván. A birodalom ezüst- és aranyérméit egy szantálfa virággal és a "dicsőség" szóval bélyegezték szanszkrit nyelven - írja Sian Boyle a Daily Mail számára.

Kingsley a Live Science-nek elmondta, hogy a Musi folyóban vagy annak környékén nem végeztek hivatalos régészeti ásatásokat. Amatőrök azonban 2011 óta találnak ott kincseket, amikor építőmunkások számos leletre bukkantak, miközben homokot kotortak a folyóból. Hamarosan helyi halászok és munkások kezdték feltárni a víztestet, néhányan "titkos [éjszakai] merülések során" - olvasható az ausztrál Nemzeti Tengeri Régészeti Kiválósági Központ 2019-es jelentésében. Ezekből a leletekből aztán nagy számban bukkantak fel a régiségpiacon. Sokan magángyűjteményekbe kerültek, így a tudósok számára kevés tárgyi bizonyíték maradt a civilizációról, amelyet tanulmányozhatnak.

"A nulláról indulunk" - mondta Kingsley a Live Science-nek. "Olyan, mintha belépnénk egy múzeumi szárnyba, és az teljesen üres lenne. Az emberek nem tudják, hogy Srivijaya népe milyen ruhákat viselt, milyen ízlésük volt, milyen kerámiákról szerettek enni, semmit. Semmit nem tudunk róluk sem életükben, sem halálukban."

Indonézia 2010-ben moratóriumot rendelt el a víz alatti régészetre. De ahogy Kingsley rámutat, az éjszakai merülések során felfedezett leletek feketepiaca továbbra is működik.

"A halászok nem hagyják abba a halászatot, és nem hagyják abba a felfedezést" - mondja a Live Science-nek. "Csakhogy most még kevésbé jelentik a hatóságoknak a leleteket."

[ smithsonianmag.com ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Zabargad wreck

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés