»» ««

Interjú Papp Gábor MBSZ elnökkel

Magyarország

A Magyar Búvár Szakszövetség riportot készített új elnökével a motivációjáról, terveiről.

A pandémiás időszak közepén választották meg Papp Gábort a Magyar Búvár Szakszövetség élére, aki a vírus okozta korlátozások mellett is igyekezett minden lehetőséget megragadni arra, hogy jól pozícionálja a szervezetet. Bizonyítva, hogy mottóját – amely szerint, ha csinálunk valamit, azt csináljuk nagyban – komolyan is gondolja, elkezdte előkészíteni kandidálását a Nemzetközi Búvár Szövetség (CMAS) elnökségébe. Sikerrel járt, így ismét van magyar képviselő a világszervezet vezetőségében – motivációjáról, terveiről beszélgettünk.

Mi indította arra, hogy elnökségi tagnak jelöltesse magát a Nemzetközi Búvár Szövetség tisztújításán?

Ahhoz, hogy a magyar búvársport megítélése az eredmények mellett arra a polcra kerüljön nemzetközi szinten, ahol a helyük ténylegesen van, a CMAS-nál is magas pozícióban kell lenni, ez korábban sem volt másképp. A szakbizottságokban most is dolgoznak elismert szakembereink, de kiemelten fontos, hogy a világszervezet vezetőségében is legyen magyar szereplő.  Vissza kell tenni magunkat a térképre, és ennek ez az első lépése, ezért hamar megkezdtem az előkészítést, a lobbitevékenységet. Jelöltként felkerültem a listára, a közgyűlésen pedig a tagság 62%-a szavazott rám.

Hosszú évek után tért vissza a búvársportba, ráadásul a hazai szövetség élére is viszonylag frissen megválasztott tisztségviselőként. Hogy fogadták ebben a közegben?

Pont az volt a hátrány, ami az előny is: mivel más közegből jövök, friss szemléletet tudok hozni a rendszerbe, más aspektusból látom a dolgokat. Újfajta attitűdöt, szellemiséget, szaktudást tudunk így integrálni a CMAS életébe. A marketing-kommunikációs ismereteket, a digitalizációs gyakorlatot, modernizációs, cégfejlesztési vonalat. Én a folyamatos fejlődésben hiszek, amire a CMAS-nál éppúgy szükség van, mint az MBSZ-nél, és ha segíteni tudok nemzetközi porondon, a hazai búvár közösséggel is jót teszek. A magyar búvárok bejuthatnak a nemzetközi vérkeringésbe, exportálni tudjuk a szakembereket és első kézből jut információ hozzánk a nemzetközi szervezet tevékenységéről, terveiről, aktualitásokról.

Hogyan zajlott a közgyűlés, milyen volt Magyarországot képviselni ilyen helyzetben?

Nagy élmény volt számomra, mert jó volt látni és hallani, hogy milyen komolyan méltatták a magyar sportolókat, a hazai búvár közösség szaktudását. A múlt sikerei miatt most az én kezemet szorongatták, az én vállamat veregették, ez azok érdeme, akik öregbítették tudásukkal, eredményeikkel országunk hírnevét nemzetközi szinten. Bármelyik területről beszélünk, a magyarok nemcsak kiemelkednek világszinten, hanem rendkívül elismertek is. Méltó helyünk van ott, de ezzel nagy a felelősség is, amely rám, ránk hárul. Szerencsére ötleteimmel, gondolataimmal nyitott fülekre találtam a CMAS újraválasztott elnökasszonyánál, Anna Arzsanovánál, akinek kihívója a világszövetség korábbi tunéziai főtitkára, Hassan Bacchus volt. Érdekes, hogy mindkét oldalnak tetszett a programom, mert kaptam szavazatokat innen is-onnan is.  Úgy tűnik, a szakmai tudásomra valóban szükség van.

Milyen tervek rajzolódtak ki a CMAS-nál az Ön megválasztása nyomán?

Már előzetesen, a kampányidőszakban programjavaslatot tettem a szövetség kommunikációjára vonatkozóan. Ezek egyelőre alapvetések, hiszen úgy vélem, sok mindent újra kell gondolni. Fontos, hogy mondanivalónk jól képviselhető legyen a szakma és nagyközönség felé is, megfelelően pozícionáljuk a CMAS és a tagszövetségek tevékenységének bemutatását. Szükség van arra is, hogy kereskedelmileg értékesíthetővé tegyük mindazt, amivel foglalkozunk. 138 tagszervezetünk épp ugyanennyi kommunikációs csatornát is jelent, az első markáns feladat pedig annak a kommunikációs tervezetnek a kidolgozása és elindítása, amely mindet ki is használja. Ezért elkezdtük a 6 by 6 programot, amely hat hónap alatt hat jól definiálható lépésben visz el a kommunikációs stratégia megalkotásáig, a folyamat pedig a jövő évi közgyűlésig le is zárul.  Ez a hat lépés a márka alapvető értékeinek meghatározása, a márkamegjelenítés kézikönyvének megalkotása, a piaci pozícionálás, a kereskedelmi és a jogi keretek meghatározása és a rendszeres kommunikáció működésének kidolgozása. A programon egyelőre egy munkacsoport dolgozik, amely az elnökség felé prezentálja a javaslatot. Ha az elnökség elfogadja, akkor a hosszútávú megvalósításról szavaz majd a közgyűlés. Ez hatalmas kihívás, és nagyon motiváló is.

A 138 tagszervezet nem csak ennyi kommunikációs csatornát, hanem ugyanennyi különböző hátterű szervezetet, nemzetet jelent, hogyan lehet ezt összehangolni, egységbe tömöríteni?

Bár sok, különböző földrajzi és társadalmi adottságokkal rendelkező tagja van a CMAS-nak, közös pontok is bőven akadnak, közösek az alapértékek és a közeg, amely összefogja a közösséget, társadalmi, politikai, anyagi és földrajzi körülményektől függetlenül.  Idővel lehet majd a régiós sajátosságai szintjén gondolkozni, és a tagszervezeteknek is segítséget nyújtani, hogy megfelelően tudják a CMAS értékeit közvetíteni saját környezetük specialitásait figyelembe véve.

Milyen területeken lehet majd érezni nemzetközi tevékenységének hatásait hazai szinten?

Nem csak élsportról van szó. Eddig is komoly programjaink voltak itthon, de tervezünk újakat is, hogy legyen utánpótlás, legyenek szakemberek, fejlődjünk a biztonsági kérdésekben, ehhez pedig olyan nemzetközi kezdeményezésekhez kell csatlakozni, amelyek segítenek ezeket felülvizsgálni.

És mi a helyzet a versenysporttal?

A hazai rendezésű, országos és nemzetközi eseményeink is a búvársportok népszerűsítését szolgálják Magyarországon. Igyekszünk modernizálni, megújítani a versenyrendszert a különböző sportágaknál, és ha nem jön a koronavírus, akkor ezt meg is lehetett volna valósítani. De az uszonyosúszóknál például a regionális válogatottak versenyét el tudtuk indítani így is, ami az utánpótlásnevelést szolgálja azzal, hogy extra motivációt ad a junior korú versenyzőknek. Ezen kívül a kiválasztást is segíti, és a közösség összetartozását is erősíti.

Említette a nemzetközi eseményeket, ezek tekintetében mire lehet számítani a jövő évben?

2022-ben szintet szeretnénk lépni a magyarországi világupa kapcsán, amely az elmúlt tíz évben Egerben került megrendezésre. A CMAS szeretné a világeseményeket fővárosokba is vinni, így mi is azon dolgozunk, hogy az évről-évre visszatérő világeseményt a fővárosban tarthassuk, ezzel emelve presztízsét. Amikor megpendítettem, hogy ez a célunk, a nemzetközi érdeklődés, támogatás is egyértelművé vált számomra. Ezzel olyan kiegészítőprogramokra is lehetőség nyílna, amely a nemzetközi sportvilágban is emelné a búvársportok és a magyar szövetség megítélését, nem csak Magyarországon. Hasonló terveink vannak a gyékényesi Tájékozódási Búvárúszó Európa-bajnoksággal is, az ottani bázison is már többször rendezhettünk tájolós világversenyt. Jó lenne, ha nem csak egyszerűen egy verseny lenne, amelyre eljön néhányszáz sportoló, akik leúszzák a távukat, majd hazamennek, hanem egy komplex, lokálisan is megmozgató eseménnyé nőné ki magát. Lehetne ezzel egybekötve gyerektábor, a rokonsportágak bemutatása, igazi sportágnépszerűsítés. A helyi önkormányzattal jó a kapcsolat, egy-egy országos bajnokság előtt elég csak pár héttel felvenni a kapcsolatot, ezúttal azonban már most folynak az egyeztetések.

Ezen túl melyek a legfőbb stratégiai irányvonalak a jövőre nézve?

Egyrészt kiemelten fontos a búvárkodás, mint versenysport és szabadidős tevékenység fejlesztése, amellyel célunk, hogy hosszútávon akár több tízezer fővel növekedhessen a hazai búvárok köre, és életfogytig tartó aktív, szabadidős tevékenységgé váljon minél több ember számára. Sok élményt lehet szerezni, és rengeteg, gyönyörű helyre eljutni, ráadásul az egészségmegőrzés szempontjából is fontos tényező a búvárkodás, hiszen például közérthetően segíti a megfelelő, hatékony légzéstechnika elsajátítását, amelynek pozitív élettani hatásai vannak. Emellett szeretnénk foglalkozni a technikai oldal korszerűsítésével, hogy a legmodernebb megoldásokkal növeljük a biztonságot, és ezt egységes szabályzatokkal támogassuk meg. Ehhez tartozik, hogy szükség van egy jól működő, központosított szövetségi rendszerre is, hiszen így lesznek kiváló orvosaink, edzőink, szabadidős búvároktatóink, versenybíróink. Folyamatosan fejleszteni, modernizálni kell rendszereinket, ki kell használni a digitális technikai lehetőségeket ahhoz, hogy Magyarországon és nemzetközi szinten egyaránt érvényesülni tudjunk.

[ MBSZ ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Giuseppe Dezza TA35 wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 33m, látótáv: 4-10m

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés