»» ««

Kipróbáltuk az új Mistral reduktort

Felszerelések
2/3. oldal


Elsőként Szabó -Bunny- Károly főszerkesztő úr merül és nyilatkozik élményeiről:

Első lépésként a sekély vízben gondoltuk tesztelni (mégse 7 méteren derüljön ki, hogy nem működik), úgyhogy hátamra fordultam, hogy kitutajozzak az 1-2 méteres részre. Ahogy a hátreduktor a vízalá került, elkezdett ömleni a levegő a csutorán - ejnye!
Első rossz pont, felszíni úszásnál ha azt háton kívánjuk művelni, nem árt a szánkban tartani a csutorát, mert az a pár centinyi víz nyomása is túlnyomás, és elkezdi nyomni a levegőt a hátreduktor. Így viszont nem lehet beszélgetni, ami gáz.

Kiérve a mélyebb részre, lemerülünk. Első tapasztalat - kevés a súly. A két csőben rekedt levegő elég komoly felhajtóerőt generál, tehát Mistral esetén súlyozzuk túl magunkat. Újra visszatérve a tettek mezejére és a víz alá, nézzük mit tud. A levegővétel nem kényelmes, nem érzem elégnek a kapott levegő nyomását, a hátreduktor hangja pedig valami félelmetesen durva.
A második lépcsőn a membrán szabadon van (a szokásos reduktoron a rugózó zuhanygomb tartja meg), valószínűleg emiatt berezonál és hangos, recsegő hangot ad ki-belélegzéskor. A két cső miatt a fejmozgás némileg korlátozott, és a csövek is ott lebegnek az ember feje mellett, zavarta az oldallátásom. A rutinos Mistral és újralélegző (ott is hasonló dupla csöves rendszer van) tulajdonosok egyébként pár deka súllyal le szokták terhelni a csöveket, ezzel megszüntetve ezt a kellemetlen tulajdonságát.
Tehát elkezdjük a merülést, próbálom megszokni a rendszert, de valahogy nem érzem konfortosnak. Poén, és tényleg jó, hogy nem kolbászol levegő buborék a maszkom és arcom előtt, de nem érzem hogy a halakat a mögöttem hörgő reduktor és az abból kiáramló levegő kevésbé zaklatná, mint egy szokásos, halk második lépcsőből kiáramló levegő hangja.
A kapott levegő mennyisége továbbra sem tökéletes, de elképzelhető, hogy csak az Apeks reduktorom kényeztetett el túlságosan az elmúlt pár évben, és velem van a baj. Minden esetre a második merülésen, - amikor cseréltünk - ElChe kolléga Titan reduktora felüdülés volt ezután. 40 perc merülés utáni véleményem:

Kétségtelen, hogy nagyon vagány látvány, még a nálunk gazdagabb osztrák búvárok is jól megnézték maguknak, de én inkább nyűgnek éreztem a használatát. Olyan ez mint a hatvanas évekbeli amerikai autó batárok - nem lehet vele parkolni, sokat fogyaszt, nem gyorsul és lassú is - de ha megjelenik vele az ember bárhol, tuti utána fordulnak.



Az írás a következõ lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Koh Doc Mai

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcsikóhal jelentős halraj nyílt vízben cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés