»» ««

Kardszárnyú delfinek levadásznak egy fehér cápát

Külföld

Tengerbiológusok már korábban is beszámoltak olyan esetekről, amikor az óceánok csúcsragadozói közül az egyik a másik zsákmánya lett.

Dél-afrikai kutatók a 2010-es évek derekán figyeltek fel arra, hogy a cápaparadicsomnak számító Gansbaai öbölben rendszeresen olyan állati maradványokat sodornak partra a hullámok, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy a kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) rákaptak a nagy fehér cápák (Carcharodon carcharias) vadászatára.

A nyár elején aztán a cserkeléstől a teríték elfogyasztásáig a világon először sikerült filmre venni az összehangolt csoportos akciót – írja a Live Science. A kutatók az Ecology folyóiratban megjelent tanulmányukban részletesen elemezték a helikopterek és drónok segítéségével készített felvételeket.

Kiderült, hogy a nagy fehér cápa a saját prédafajai (fókák és teknősök) által sokszor sikerrel alkalmazott védekezési stratégiát vetette be a kardszárnyúakkal szemben: szorosan a támadók közelében körözött, várva a megfelelő pillanatot a szökésre. A csoportosan vadászó emlősök elsőre ugyan láthatóan zavarba jöttek a szokatlan viselkedéstől, de miután a cápát bekerítő két kardszárnyúhoz egy harmadik orka csatlakozott, így már esélye sem volt a cápának. A felvételeken az is látszik, ahogy az utolsóként érkezett vadász a nagy fehér cápa májából lakmározik.

A kutatók szerint egyértelmű, hogy a delfinek menet közben váltottak módszert, bevonva társukat a vadászatba. Úgy vélik ez egyértelműen bizonyítja a folyamatos és magas szintű információcserét lehetővé tevő kommunikáción alapuló fejlett és intelligens csoportos együttműködést.

[ Qubit ]Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Pulau Urun, North-East

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , driftes

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 30.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2022 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés