»» ««

Épségben kijutottak a búvárok Szudánból

Külföld

A szudánban kitört hatalmi villongások miatt a magyar búvároknak a tervezettnél korábban, és hajóval kellett elhagynia az országot.

Szudánban sajnos régóta harcok zajlanak, de ezek jellemzően a búvárokat érintő Vörös-tenger partjától távol történtek. Sokaknak fura lehet, hogy miért megy oda bárki, de nem szabad elfelejteni, hogy Szudán akkora mint Európa, és valljuk be egy Spanyol nyaraláson nem nagyon tartunk az Ukrán harcok miatt.

Sajnos az elmúlt héten a harcok a hatalomért áttevődtek a Fővárosra ahol pl. a nemzetközi repülőteret is támadás érte, ezért lett hírtelen "forró a talaj". A hacoló felek jelezték ugyan, hogy a külföldi turisták nem célpontok, és a vendégek se észleltek semmit a harcokból, ennek ellenére nyilván egy háborús övezetben az ember nem lehet biztonságban.

foto: Facebook, RSBH

Egyébként Szudánban roppant kevés a búvár és szinte nem létezik a turizmus, aminek egyik hozománya, hogy a Vörös-tenger élővilága csodálatosan dús cápákkal, nagy sügérekkel érintetlen korallokkal, nem beszélve az olyan búvártörténelmi kultikus helyszínekről, mint a Sha'ab Rumi zátonynál található Precontinent II.

Tehát szudánba a turisták nem pl. "katasztrófaturizmus " miatt járnak, évtizedek óta aránylag biztonságosan lehetett búvárkodni a tengerparti részeken. Mivel pont most van a szudáni búvárkodásra ideális időszak (nyáron pokoli meleg van), az a kevés turista is épp ebben az időszakban tartózkodik az országban.

Szombaton a szudáni búvártúrán lévő Andromeda szerencsésen megérkezett Hurgadába, 72 (!!) emberrel a fedélzetén. Ez a létszám 13 nemzet állampolgáraiból tevődött össze. A Szudánban kitört fegyveres zavargások miatt ugyanis a nemzetközi légijáratokat leállították, ezért biztonsági okból megelőzendő a nagyobb bajt a túrát megszakították és az országot vízi úton hagyták el a búvárok Egyiptomi vizekre hajózva egy ezer kilóméteres úttal.

Köszönhető a magyar hajónak a többi búvár is kijutott, ugyanis felvették a más hajók vendégeit is, hogy együtt, biztonságban vízi úton elhagyhassák az országot.

foto: Facebook, RSBH

Azt gondoljuk ez egy példaértékű cselekedet volt, amiért hatalmas elismerés illeti mint az Andromédát üzemeltető Red Sea Boats Holidays-t mint a heroikus, 24 órában talpon lévő erején felül teljesítő személyzetet, és természetesen a búvárcsapatot is, akik befogadták a többi búvárt elviselve a nyilvánvaló kényelmetlenségeket a 3x duzzadt létszám miatt.

[ foto: Facebook RSBH ]

Minden információt Szudán-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. istvanv 2023 ápr 28. 20:56  
Le a kalappal a mentőakció előtt, de ezt inkább kihagytuk volna... Balf@sz egy világ ez.

Merülőhelyek

Zenobia wreck

Cyprus

7/7 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 41m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés