»» ««

A brit halász lemondott a cápauszony-exportról

Környezetvédelem

Trevor Page, a Lowestoft városában élő halkereskedő lemondott arról, hogy a brit szigetek körüli vizekben élő cápafaj uszonyát Hong Kongba és Kínába exportálja.

Trevor Page, a WET Mullender tulajdonosa a lapok címoldalára került ez év nyarán, amikor bejelentette, hogy heti 300 állat kifogását tervezi. Azzal indokolta ezt, hogy rengeteg él belőlük a tengerben. Ám hamarosan alaposan át kellett gondolnia, mit tesz, a rengeteg reakció hatására. Búvárok, sporthorgászok, környezetvédők és mások mondták el a véleményüket az ötletről, akár közvetlenül neki, akár befolyásos személyeknek.

Ali Hood, a Shark Trust egyik vezetője Ben Bradshaw tengerészeti és halászati miniszternek írt nyílt levelet: "Az EU-ban működő halászok exportálják a hong kongi piacra jutó cápauszonyok a 27 százalékát, ami önmagában is sokkoló adat, de eddig legalább a brit hajósok ehhez a mennyiséghez szinte egyáltalán nem járultak hozzá. Elszomorító lépés lenne, ha egy brit társaság is beszállna ebbe a gusztustalan kereskedésbe, amikor egy máris veszélyeztett faj uszonyait exportálná."

A Bite-Back, ami sikerrel harcolt azért, hogy eltűnjenek a veszélyeztetett fajokból készült ételek a szupermarketekből és az étteremből, számos levelet kapott, mit tesznek Trevor Page tervével kapcsolatosan. Mint a Bite-Back kampánymenedzsere, Graham Buckingham elmondta, "Igyekeztem elmagyarázni, hogy bár most tényleg szép számmal élnek ezek a halak a tengereikben, ekkora mértékű halászat már nem fenntartható. Hálásak vagyunk a WET Mullendernek, amiért átgondolta a lépést, és felhagyott a tervvel."

Ez a cápafaj, a Galeorhinus galeus, sok más cápához hasonlóan, lassan növekszik, ezért könnyen áldozatává válhat a nem fenntartható mértékű halászatnak. Bár évi 50 utódot is nemzhetnek, de ezek többsége elpusztul. A nőstények 13 és 15 éves koruk között válnak ivaréretté, míg a hímek a teljes kifejlettségüket 12-17 éves korukban érik el.

[ Divernet ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anemone Reef

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 4-10m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés