»» ««

A hurrikán jó irányba billentett egy roncsot

Külföld

Az utóbbi idők természeti katasztrófiáiról szóló beszámolókban értelemszerűen az áldozatokról esett szó elsősorban. Néha azonban egy-egy vihar teljesen váratlan eseményeket produkál...

Florida Keys népszerű merülőhelye, a Spiegel Grove roncsa hihetetlen módon egyenesbe állt a Dennis hurrikán júliusi pusztítása után. A 155 méter hosszú, kiszolgált haditengerészeti hajót mesterséges zátonyként süllyesztették el 2002-ben. Ám mivel problémák adódtak a művelet közben, a hajó az oldalára dőlt 39 méteres mélységben. Most viszont pontosan úgy áll, ahogy annak idején tervezték.

A hurrikán magja legalább 100 mérföldnyire nyugatra haladt el, de a hatalmas hullámok mégis elmozdították a roncsot. Bár a hullámok pontos magasságát nem mérték, valószínűleg az általuk gerjesztett váratlanul erős áramlásnak köszönhető mindez.

A Spiegel Grove a legnépszerűbb mesterséges zátony Florida Keys környékén, és eddig már nagyjából 75,000 búvár merülte. Most viszont szinte új merülési élményt jelent majd, hiszen megváltozott a helyzete. Az egyedüli vesztesei az elmozdulásnak azok a tudósok, akik folyamatosan nyomon követték eddig, hogy veszi birtokba az élővilág a roncsot, hiszen most minden megváltozott, és újra kell kezdeniük az adatgyűjtést.

A búvárok merültetése előtt természetesen a helyi hatóság, a Florida Keys National Marine Sanctuary emberei ellenőrzik, hogy stabil-e a roncs a helyzete, és a kikötésre szolgáló bójákat is át kell helyezni.

[ Diver ]

Kapcsolódó linkek:
Spiegel Grove.com
Florida Keys National Marine Sanctuary
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Amerikai Egyesült Államok-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anga Faru /Shark Nursery

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés