»» ««

Egyiptomi búváridény 2004 - Red Sea Boats

Vörös-tenger

A magyar búvárok számára az Adria mellett a legfontosabb "házi tenger" a Vörös tenger. Az olcsó charterjáratok és utazási ajánlatok kövezkeztében egyre többen választhatják az utazást a remek merülésekkel kecsegtető tengerhez.

A sikeres adriai búvárbázisokról készült sorozatunk után most megkérdeztük az Egyiptomban található magyar bázisokat, hogy sikerült nekik az elmúlt egy év. Újabb sorozatunkban a kapott válaszokat adjuk közre.

Tisza Éva - Red Sea Boats


Mióta működik a bázis vagy cég és pontosan hol? Mi volt az alapvető cél induláskor és hogy történt a hely kiválasztása?
A Red Sea Boats kft Magyarországon bejegyzett székhelyű, magyar tulajdonú (emellett fix egyiptomi társsal dolgozó) vállalkozás, mely fő tevékenységét, azaz a búvár szafari hajó bérlést Egyiptomban végzi. Célcsoportunkat a búvártúra szervezők, búváriskolák és -klubok vezetői alkotját. Az ő munkájukat kívánjuk segíteni azáltal, hogy a méretgazdaságosság elvét többszörösen kihasználva jelentős kedvezményekkel és előnyökkel érvényesítjük üzleti álláspontjainkat Egyiptomban. Azaz a túraszervezőt megkíméljük a túra előtti Egyiptomba utazás költségétől és az időrabló kikötőbóklászástól, a nemzetközi telefonoktól és bizonytalan nemzetközi számlákra való pénzutalástól. A magyar túraszervező tehát "készen" kapja itthon, Magyarországon, magyar szerződést aláírva a vörös tengeri hajóbérlést. Ezen kívül kinti partnereink (Vörös tengeri szövetség alelnöke, HEPCA tagok...) helyi befolyása teszi lehetővé a sokszor bizonytalannak induló üzletelés kedvező kimenetelét.


Hogy lehetne röviden értékelni a 2004-es idényt, a merülések és a bázis működése szempontjából?
Két fő irányvonal jellemezte az idei évet: az egyik a kis (félhajónyi) csoportok megjelenése, akiket igyekeztünk egy másik célcsoporttal összeházasítani egy-egy hajón. Ezzel lehetővé tettük, hogy délebbi vizekre is eljussanak, ahová csak nagy hajók mehetnek ugyanakkor nem fájt a fejük a kifizetett, de üres helyek miatt a hajón. Másfelől a nagyobb csoportok is inkább a délebbi vagy un mélydéli utakkal kapcsolatban kerestek meg minket. Erősen érződött az oktatókon az Adria- Egyiptom dilemma, ami 2 nyári hónapot kivéve Egyiptom javára látszott eldőlni.


A vendégek többségében magyar búvárok, vagy vegyesen vannak magyar és külföldi vendégek?
Ügyfeleink között a magyar búvárok dominálnak, de svéd, bolgár, német utasaink is voltak illetve több orosz és ukrán csoport is. Bár ezek jó része inkább tavaly volt jellemző. A kinti partnereink egy új turistakategóriát kezdenek a markáns orosz-német...stb kategóriák mellett megismerni az utasaink révén. Szeretik a magyarokat, mert idézek "nem isznak annyit mint az oroszok" :-)), "nem savanyúak mint a német csoportok" és nagyon barátságosak. A magyar árszint viszont jóval alacsonyabb az olasz-angol...stb csoportok által fizetett áraknál. Ez már nem annyira szimpatikus kint, de ezt igyekszünk kompenzálni a csoportok mennyiségével.


Változott-e Egyiptom megítélése az utóbbi években? Javult-e a helyzet vagy éppen tovább romlott a vízalatti élővilág tekintetében?
A tengeri élővilág összetételének és minőségének változása szembetűnő, ám ezt az utasok nagy része még nem érzi. Ezt leginkább azoktól az oktatóktól halljuk gyakran, akik 15-20 éve járnak ki és még emlékeznek pl: a Careless Reefre, ami hajdan Ras Mouhamed park szintű zátony volt, s amit a töviskoszorúsok lelegeltek azóta. Pozitív a HEPCA bójás kezdeményezése és a terv véghez vitele, így ugyanezen oktatók üdvözlik azt, hogy a tengerészek már nem a korallokon kötnek ki, hanem a kikötőbójáknál. Vannak tengerek, amelyek gazdagabbak és vannak, amelyek kevésbé. Nehéz összehasonlítani, erre nem is vállalkoznék, mert olyan sok dimenzió mentén kellene ezt megtenni, ami igen nehéz lenne. Kit ne bűvölne el Hvar kikötőjében az a bizonyos éjszakai bár az élőzenével és ez is a szafari része. Ugyanakkor Egyiptomban tenger és sivatag, éjjel meg a dekken aludva a csillagos ég varázsa. És ez is a szafari része. Nemcsak az a napi 3-4-alkalommal a 60 perc a víz alatt.


A következő idényben is folytatódik-e a bázis működése, van-e tervbe véve valamilyen fejlesztés, változás ami a búvárok számára vonzóbbá teheti?
Sokan keresnek minket, aminek nagyon örülünk, de a legjobban a visszatérő csoportok számának szaporodásának. Így terveink szerint maradunk Red Sea Boats. Nos, hogy vannak-e fejlesztési terveink...:-) igen, de ez a 2005-ös év meglepetése. Ez a fejlesztés pedig lehetővé teszi majd a nyugat-európai piacra való komoly nyitást is.


Ha röviden kellene megfogalmazni, mik azok indokok, amiért a magyar búvároknak érdemes a vörös tengerre menni merülni?
Az Egyiptomba irányuló tömeges turizmus lehetővé tette a charter jegyárak jelentős csökkenését, ami tehetős elem egy szafari túra összköltségében. A menetidő 3 és fél óra. Tehát mind anyagiakban mind időben elérhető búváruticél és ár érték arányban magasan felette van a "versenytárs tengereknek".


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Magic Point

Australia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa nagy rája egyéb tengeri emlős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés