»» ««

A cápát is érheti meglepetés

Tudomány

A búvárok igen boldogok lennének, ha a cápáktól hemzsegő vizeken viselhetnék az amerikai Vladimir Vlad találmányát, egy új búváröltözéket.

A cápák orránál igen finom érzékelők vannak, amelyek észlelik az elektromos mezők finom változásait is a vízben, és ez sokat segít nekik a zsákmány becserkészésében. Ha azonban az elektromos mezők már túl erősek az ízlésükhöz képest, akkor a cápa megriad, és menekül.

Ezen alapul Vladimir Vlad találmánya. Búvárruhája a szokásos módon készül, ám finom piezoelektromos kerámiaszálakat szőnek bele. Ezeknek az a tulajdonságuk, hogy a mozgás, a szálak torzulása nyomán piezoelektromosság keletkezik, amelyet a ruhákba varrt fémelektródák fognak fel.
A feszültség attól függ, hogy milyen hosszúak ezek a szálak, mennyi van belőlük, illetve milyen heves a mozgás. Úszás esetén folyamatosan termeli a voltokat, és elektromos teret alakít ki a vízben. Ha az úszó meglát egy éhes cápát, elég gyorsan menekülni fog: minél gyorsabban úszik, annál nagyobb feszültséget gerjeszt. Ha az állat nem veszi az üzenetet, hanem beleharap a búvárruhába, akkor egyenesen a száját éri az áramütés, és a sokk miatt lemond a vacsoráról. Talán.

[ MHonline , new scientist ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Car Cemetery

United Arab Emirates

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés