»» ««

Új világot fedeztek fel az Antarktisz alatt

Tudomány

Az Antarktisz egyik hatalmas jégnyelvének összeomlása eddig ismeretlen ökoszisztémát tárt fel 800 méter mélyen.

A jéghideg, gyakorlatilag fénytelen vízben, egy vénuszkagyló populációt, valamint baktériumszőnyeget fedeztek fel a tengeralatti üledékben. Eugene Domack kutató szerint ez a felfedezés ahoz hasonló, mint amikor valaki egy lábtörlőt felemel, és alatt egy soha nem látott világot fedezne fel.

A felfedezés teljesen véletlenül történt az Amerikai Antarktiszi Program keretében, amikor a kutatók az északnyugatra elterülő Weddell-tengernél egy mély gleccservájat üledékét vizsgálták. A vájat 2002-ben került napvilágra, amikor a Larsen B jégnyelv összeomlott.

Az expedíció vége felé a csapat videóra vette a tengerfenék élővilágát. A későbbi elemzés során derült ki, hogy kagylók és baktériumok növekszenek az agyagvulkánok körül. Mivel a fény nem hatol át a jégen, ezek az organizmusok nem fotoszintetizálnak, az energiát a metánból nyerik azt ki.

A metán a Föld belsejében keletkezik és a tenger alatti hasadékokon keresztül jut a tenger fenekére. Ez a fajta ökoszisztéma az úgynevezett " hideg hasadék". Az első ilyen 1984-ben került napvilágra a kaliforniai Monterey közelében. Azóta számos hasonló ökoszisztémát találtak a Mexikói-öbölben és a Japán-tengeren.

Ez az új felfedezés az első, melyet az Antarktiszon figyeltek meg. A közel őskorszaki feltételek - melyek 10 ezer éve zavartalanul fennálltak - kiindulópontként szolgálhatnak a kutatóknak az óceán egyéb területeinek vizsgálatára.  A kutatók azt remélik, hogy új fajokat is találnak, és hogy ezen felfedezés utat nyit a jövőbeli antarktiszi expedícióknak. 

Kapcsolódó cikkeink: Élő kövületeket kutatnak a ’világ legnagyobb jégszekrényében’ , őstó a jég alatt ,

[ Livescience ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Erg Abu Hashish

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés