»» ««

Kaland a mélyben

Egyéb
3/3. oldal

Szívtől az ökölig

DykkerneA búvárkodás egészen különös filmekben is kiemelt szerephez jutott. Ezek egyike a valós történet alapján készült Love is Forever 1983-ból, amiben egy amerikai újságíró más esélyt nem látván laoszi felesége megszöktetésére, a víz alatt próbálja kicsempészni szerelmét a Mekong partján levő internálótáborból. Az újságírót Michael Landon, a gonosz táborparancsnokot Jürgen Prochnow alakítja, a búvárkodás rejtelmeibe pedig a már korábban említett Király exfelesége, Priscilla Presley avatja be a vakmerő szerelmest.

Gyakori vezérvonal volt a tudomány is a víz alatt játszódó filmekben. Az Around the World Under the Sea (1966) Andrew Marton, egy elszármazott magyar filmes rendezése, a főbb szerepekben Lloyd Bridges, David McCallum, Shirley Eaton látható. A csapat egy tengeralattjáróval járja a vizek mélyét, hogy elfojtsa a víz alatti tűzhányókat.
James Cameron 1989-ben The Abyss (A mélység titka) címmel rendezett érdekes tudományos-fantasztikus filmet, ahol Ed Harris és társai próbálnak feltárni egy rejtélyt. A Sphere (A gömb) Michael Crichton regénye alapján készült 1998-ban, és egy víz alatt talált idegen űrhajó kutatására indul a búvárcsapat, aminek hölgytagja, Sharon Stone, a férfiak bánatára nehézbúvár felszerelésben dolgozik. Társai sem akárkik: Dustin Hoffman, Samuel L. Jackson, Jeff Goldblum.

Airport´77A Dykkerne (Odalent) dán film, 2000-ben mutatták be, és misztikus története egy, a második világháborúban elsüllyedt náci tengeralattjáró szörnyű titka körül forog. A roncsot megtaláló két tinédzser természetfeletti erőkkel találja magát szemben, ráadásként pedig a gonosz kísérleteket kiagyaló két német tudós is a nyomukba ered.

Az Airport sorozat 1977-es darabja a többi résztől eltérően elsősorban nem a levegőben játszódik, hanem a víz alatt. A tenger mélyére süllyedt repülőgép utasainak egy egész flotta siet a segítségére, akik a pilóta, Jack Lemmon hősiessége nélkül nehezen boldogulnának.

Nem lehet elmenni szó nélkül a különféle, katonai berkekben játszódó filmek mellett sem. Általában az amerikai haditengerészet legendás SEALS egysége van ezeknek a középpontjában, ám a filmek színvonala meglehetősen hullámzó. A nevesebb szereplőgárdát felvonultató Navy Seals (Elit kommandó, 1990) mellett kissé szegényesnek tűnnek az olyan darabok, mint a US Seals (1999-2002) különféle epizódjai, vagy a Silver Strand (Újoncok bevetésen, 1995).
Ezen filmek előfutára a The Frogmen 1951-ből, ami a második világháború búvárakcióiról szól a Csendes-óceáni térségben. Az 1958-as Underwater Warrior, amit a korábban már említett Andrew Marton rendezett, hasonló időszakról szól. Érdekes mai szemmel nézni a többségében valós elemeken alapuló történetet a katonai búvárkodás hőskoráról. Egy kedves olvasónk a cikk megjelenése után kérdezett rá arra, hogy a szintén katonai búvárokról szóló, valós történeten alapuló 2000-es Men of Honor (Férfibecsület) című film miért maradt ki az összeállításból. Nos, amikor válogattam a filmek közt, arra gondoltam, hogy ez a rézsisakos, nehézbúváros darab talán nem illik annyira ebbe a sorba. Ám mivel kétségtelenül a jobb filmek közé tartozik, ráadásul könnyű megszerezni, mégiscsak megemlítem. Kedvcsinálóként még annyit, hogy a szereplőgárdát Cuba Gooding Jr. és Robert De Niro neve fémjelzi.

Szintén katonai búvár a főszereplője a The Patriot (Igaz hazafi) című filmnek, de itt valóságos alapnak már nyoma sincs. A kissé félrecsúszott életű tiszt egy szempillantás alatt elsőosztályú hőssé válik, amikor rájön, hogy egy gonosz csoport egy fúrótorony öreg csövezetékeit használja fel arra, hogy atomtölteteket szállítson villámsebességgel. Ez a sztori már a film készítésekor, 1986-ban is furcsán hangozhatott, ma pedig már végképp a komikussá vált akciófilmek sorába illik. Van itt pedig minden, megbabrált dekókamra, víz alatti lövöldözés szigonypuskával - no meg persze a már említett atombombák.

Végezetül kissé visszakanyarodva a kincskeresős témához, újból egy valós történeten alapuló filmet említenék, tudatosan különválasztva a kalandfilmektől. Az 1986-os Dreams of Gold: The Mel Fisher Story minden idők egyik legnagyobb víz alatti leletének megtalálásáról szól, amibe bizony tényleg beleöregedett Mr. Fisher, illetve filmbeli megformálója, Cliff Robertson. Ha egy árnyalatnyival hitelesebb képet szeretnénk kapni a kincsvadászattól, ezt a filmet érdemes megnézni, és kiderül, hogy cápák és rablók nélkül sem egy leányálom ez a dolog. Azokról az expedíciókról és búvárokról pedig még film sem készül, akik semmit sem találtak...

Gonda Rudolf

Kapcsolódó link:
Internet Movie Database
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. elche 2012 júl 21. 19:46  
Időutazásban már 2006-ben sem voltam jó.:)
 3. Jules 2012 júl 21. 14:47  
Hiányoltam (vagy figyelmetlenül olvastam):
Sanctum (2011) - IMDb
The Cave (2005) - IMDb
és persze a felejthetetlen klasszikust :-)) :
Closed Spaces on Vimeo

Persze a 2006 utáni filmek kihagyása megbocsátható :-D
 2. elche 2012 júl 21. 14:06  
Koszonom a kiegeszitest! A nagy keksegnek es meg ket apneas filmnek kulon cikket szenteltem par eve, mert valoban megerdemlik a figyelmet. A masik ketto kozul csak a Kek tenger, feher halal cimet ismertem, de latni nem lattam azt se. Egyszer talan raszanom magam arra is, hogy a buvartema tv-s megjeleneset osszegezzem, mert rengeteg sorozatnak volt ilyen epizodja, pl Charlie angyalai, stb.
 1. osember 2012 júl 21. 13:09  
"Mindenesetre érdemes néhány filmre felhívni a figyelmet, a cikk további részében pedig azok a filmek kerülnek terítékre, ahol a búvárkodás nem víz alatti kincskeresés kapcsán kapott szerepet."

Nagy kék országút
Kék tenger, fehér halál
A nagy kékség

Merülőhelyek

Amfora telep

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés