»» ««

Riczler Gusztáv a 205 méteres merülésről

Interjú

A napokban kaptunk hírt legtöbben a januárban 160 méteres mélységbe ereszkedő búvár újabb mélymerülésének tervéről.

Dahab, a 160m-es merülésMi a terved röviden összefoglalva?
A 205 méter nem fix, a tervem 205 méteren 5 perc. Ha minden rendben lesz, ebbe az 5 percbe nagyon sok minden belefér - de hogy mi, az maradjon az én titkom.
A januári 160 méteres merülésem leginkább gyakorló merülésnek fogható fel, már azóta erre a merülésre készülünk. Ismét a Blue hole-hoz megyünk, mert jobb ismerős helyen merülni, ráadásul az adottságai tökéletesen megfelelnek az ilyen jellegű merülésekhez.


Hányan vannak a Téged segítő búvárcsapatban, milyen technikát használsz?
A merülés során 4 fő biztosító búvár lesz, 5 féle gázkeverék lesz nálam és 8 darab reduktor. Az első lépcsők a Pichler Karcsi által gyártottak, a második lépcsők Scubapro R190-esek lesznek.


Mennyi az összköltség és mik a legfőbb tételei?
Az összköltség körülbelül 17,000 dollár (kb. 3.5 millió forint, tehát tévesen hangzott el a 30 millió forint a műsorban), a legnagyobb költség a gázok, utána a repülőjegy és a szállás.


Bár ez az extrém mélységű mélymerülés valószínűleg nagyon kevés ember számára vállalható a világon, szerinted teret hódít-e a trimixes búvárkodás mondjuk 60-80 méteres mélységig, lesz-e több kedvtelési technikai búvár?
Szerintem 0-40 méterig nitroxot, 40 métertől trimixet kellene használni. Most kezdtünk el IANTD-ben oktatni rekreációs trimixet, ami mindenki által elérhető mind felszerelés, mind anyagi téren és nem elhanyagolható a szervezetre gyakorolt hatása: olyan, mint ha 20 méterre merülne az ember, tehát nincs nitrogén narkózis. Ez a tanfolyam 45 méterig jogosít merülni és maximum 50-es nitrox gázzal dekózni. Ezen mélység alatti trimixes merülés már komolyabb felkészülést és nagyon sok gyakorlatot igényel, ehhez már egy bizonyos szintű fanatizmus is kell, tehát nem hiszem, hogy az igazi trimixes búvárkodás tömegsporttá válna.


Köszönjük a válaszokat, és izgatottan várjuk a tovább híreket a merülésről!
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Koh Bon (pastel Ridge)

Thailand

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés