»» ««

Tévhitek és tények - búvárorvosi alkalmasság

(Hirdetés)
1/2. oldal

Van ahol kötelező, van ahol nem, van aki pecsétet kér, van aki komolyan veszi - beszéljünk a búvárorvosi alkalmasságról!

A világban a búvárorvosi alkalmassági vizsgálat (röviden "búvárorvosi") általábban kötelező, de meglétét nem veszik igazán komolyan. Jelentős részén az is elég, ha kitöltesz egy sok tételes papírt, és mindenhová "nem"-et írsz. Aki pedig veszi a fáradtságot akár önszántából, akár mert olyan országban szeretne búvárkodni, ahol az érvényes búvárorvosi meglétét ellenőrzik (ez egyébként több helyen így van, és a tendencia növekvő), sokszor csak a körzeti, vagy a háziorvosig jut el, ahol beütteti a pecsétet. Valóban elintézhetjük ennyivel?

Erről kérdeztem a Baromedical Rt. orvosigazgatóját, Dr. Gőbl Annát, hazánk nemzetközileg is elismert búvár-szakorvosát.

- Anna, beszélj kérlek arról, mit takar nálatok a búvárorvosi vizsgálat?
A vizsgálat általában belefér fél órába. Először egy széles spektrumú vizeletvizsgálatra kerül sor, amiből a belső szervek - mint például a máj, vese, húgyutak - működéséről, anyagcseréről és még sok mindenről kapunk képet. Látom azt is, mennyire vagy egészséges, eszel-e elég vitamint, de a vizelet fajsúlya és kémhatása is sokat elárul a szakavatott szemeknek. Ezután fizikálisan is megvizsgálom a búvárt.
A szemfenéki kiserek vizsgálatából képet kapunk a test működéséről, akár a vérnyomás vagy koleszterin gondokról.
Fület is megnézem, milyen a dobhártya jellege, van-e rajta sérülés, az ottani erekből is sokat megtudhatunk, például előző gyulladásokról. Megnézem a dobhártya mozgását, vastagságát, egyenlítéskor lehet-e gond, és még folytathatnám a sort.
Az orrba is benézek, nincsenek-e tágult erek, amik nyomás alatt bevérezhetnek, van-e orrsövény ferdülés, polipok, duzzanatok, amik gondot okozhatnának a merülés során.
Tovább haladva megnézem a fogak és garat állapotát, nincs-e mondjuk gyulladás, de például a nyaki nyirokcsomók, a pajzsmirigy állapota hatással van a terhelhetőségünkre is.
Természetesen vérnyomást is mérek, szívhallgatás során pedig ha bármi gyanúsat észlelek, a kamrában van műszer, amivel akár terheléses EKG-t is nézhetünk.
Hasfalnál sem a "bioprén" vastagságára vagyok kíváncsi, hanem olyan belső szerveket vizsgálok mint a máj, lép, epe, amelyeknél tapintással rengeteg minden kiszűrhető.
Lábak vizsgálata során a reflexek mellett egy észlelt érszűkület vagy ödéma sok mindenre utal, de a gerincet is végignézem, van-e káros görbülete vagy rossz terhelésnek jele.
Miközben vizsgálom a búvárt, odafigyelek arra is, hogy ha látok olyan anyajegyet ami bőrrák veszélyes lehet, felhívjam rá a figyelmét.
Végül a légzés funkciót is megnézem, hogy az az életkornak és testméretnek megfelelő-e, így kiszűrhető a tüdősérülésből adódó kockázat, de képet adhatok akár a levegő fogyasztásáról vagy felmérhetjük a korai kifáradás esélyét is.

Ha bárhol komoly gondot látok, további laborvizsgálatot kérünk, el lehet küldeni szakorvoshoz, esetleg újabb alkalommal ismét találkozunk - ez egyébként nem jelent további költségeket, az árban benne van.

(Dr. Gőbl Anna a Baromedical Rt. rendelőjében rendszeresen végez búvárorvosi vizsgálatot. Előzetes időpont egyeztetés szükséges, amit ezen az oldalon lehet megtenni! )

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Merülőhelyek

South Tip

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés