»» ««

Tévhitek és tények - búvárorvosi alkalmasság

(Hirdetés)
2/2. oldal


A búvárorvosi vizsgálat nem csak fizikai, folyamatos pszichológiai vizsgálat is. Átbeszéljük az előzményeket, kockázati tényezőket, kifaggatom vannak-e merülés alatti problémái, például az egyenlítéssel. Új búvárnál a fóbiákat megpróbálom kideríteni, és tisztázni is, hogy a búvárkodás élvezet és ne stressz legyen. Megbeszéljük a gyógyszerek hatásait, hölgyeknél kitérek a terhesség veszélyeire is.

Természetesen mindenkinek személyre szabott tanácsokat adok. Szemüvegeseknél tisztázzuk a korrekciós lehetőségeket, de beszélek arról is, hogy milyen veszélyei lehetnek a kontaktlencsének. Egy gerincproblémásnak segítek, hogy miként terhelje magát ólommal, gyenge vádlival rendelkező búvárnak, hogy milyen uszonyt válasszon, de a sort még hosszasan folytathatnám.

Egy búvárnak nem Rambónak kell lennie, de fontos ismernie önmagát, a kockázatokat, és hogy azokat hogyan kezelje.

- Milyen sűrűn ajánlod a búvárorvosi vizsgálatot?
A Magyar Búvár Szakszövetség Merülési szabályzata szerint évente kell, ahol kérik, ott is az egy évnél nem régebbit fogadják csak el, de a magyar életmódot (dohányzás, plusz kilók, stressz, stb.) és orvoshoz járási szokásokat ismerve, én is feltétlenül ezt ajánlom. Egy év alatt sok minden történhet, és a búvárorvosi vizsgálatban mint mondtam folyamatos a konzultáció, ahol fontos kérdésekre kaphat választ a búvár.

- Elégséges szerinted a háziorvos vizsgálata?
Sok esetben sajnos nincs is vizsgálat, abszolút jó szándékúan, de csak baráti pecsét kerül a naplóba. De ha vizsgálják is, egy háziorvos, de még egy sportorvos sem ismeri a speciálisan búvárkodás során gondot okozni képes kockázatokat.
Csak egy példa: ha meg is tudja állapítani, hogy volt az illetőnek tüdőrepedése, akkor is mondjuk azt ajánlja, hogy ne menjen 18 méter alá. Miközben már a kezdő búvár is tudja, hogy a legnagyobb nyomásváltozás 10 méterig történik, ott van az arteriális gázembólia legnagyobb kockázata.
Emellett jogilag is kellemetlen meglepetések érhetnek, egy "háziorvosi alkalmasságiba" beleköthet búvárbaleset kivizsgálásakor a biztosító, esetleg még az orvost is perelhetik.
A nem búvárszakorvos által kiadott engedély leginkább azért veszélyes, mert álbiztonságba ringatja a búvárt.
Azt hiszed minden rendben, pedig lehet veszélyes számodra a búvárkodás.Egy élsportoló is lehet alkalmatlan, de legalábbis növelt kockázatú ember, míg egy komoly betegséggel élő ember is merülhet, ha ismeri a betegségét, és azt, hogy miként tudja a hendikepjét kiegyenlíteni. Halt már meg magyar búvár aki sportos, jó fizikumú volt, mégis olyan betegsége volt, ami a búvárkodást számára nem engedte volna meg.
De ellenpéldaként bizonyos asztmával, vagy akár cukorbetegséggel is lehet merülni - természetesen igen szigorú, és szakorvos által szabályozott módon. Ismert tény az is, hogy búvárkodnak kerekesszékes emberek is.

- Mit kap a búvár, ha sikeresen "átment" a vizsgálaton?
Ha olyan a búvárnaplója, természetesen belepecsételem az alkalmasságot, de nálunk egy búvárorvosi alkalmasságot igazoló, nagyon mutatós plasztik kártyát is kap a búvár. És persze a legfontosabbat, hogy sokkal nyugodtabban mehet el merülni.

Azt hiszem, most már mindent tudunk a vizsgálatról - én, ha lehet, mindjárt alá is vetném magam. Köszönöm a tájékoztatás!

Dr. Gőbl Anna a Baromedical Rt. rendelőjében rendszeresen végez búvárorvosi vizsgálatot. Előzetes időpont egyeztetés szükséges, amit ezen az oldalon lehet megtenni!

Kapcsolódó link: BAROMEDICAL RT.
- Sz.K. -

Annával még sok mindenről beszélgettünk ezután, gyermekbúvárkodásról, terhesség alatti és többféle betegséggel történő merülésről, ezekről egy több részes sorozat keretében beszámolunk.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Merülőhelyek

Sha´ab Sabina

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés