»» ««

Búvártanfolyamon innen és túl

A búvárkodásról
2/3. oldal


5. Az igazi búvárrá válás útján az egyik legfontosabb mérföldkő az uszodai gyakorlás, ne feledkezz meg róla te sem!

Kérdezz rá, hányszor lesz lehetőséged a tanfolyam keretén belül medencézésben részt venned, egy foglalkozás várhatóan milyen hosszúságú, hány ember tartozik majd egy oktató csoportjába, illetve mi történik, ha kevésnek bizonyul az előre meghatározott gyakorlási lehetőség. Az uszodázásról jó tudni, hogy önmagában az óraszám nem mond sokat. Tegyük fel, valaki azt mondja, hogy csak egy uszodázás lesz, de az öt órás - talán jól hangzik, ám ha mondjuk félidőben át kell adnod a felszerelést, figyelembe veszed a merülés előtti és utáni pakolást, hirtelen már csak másfél óra jut erre a kritikus részére a tanfolyamodnak. Ha esetleg ugyanezt az időt két alkalomra elosztva, felszerelésátadás nélkül biztosítják, akkor a felszerelés összeállítását és szétszedését is több alkalommal gyakorolhatod, mint ahogy az első uszodázás alkalmával már teljesített feladatokat is át lehet ismételni. Amikor a túl sok tanuló miatt a felszereléseket félidőben átadják, szerencsétlen esetben előfordulhat, hogy a mindig a második turnusban merülő búvár összeszerelt felszerelést kap, tehát önállóan egyszer sem állítja össze a légzőkészülékét. Nagyon sok szánakozó pillantást gyűjthet be az a búvár, aki a lerövidített tanfolyam miatt első túráján fordítva szereli fel a mellényt, vagy nem jön rá, miért ereszt a kengyeles reduktor a DIN menetes palackcsapra szerelve. Az ilyen búvár természetesen merülőtársnak sem lesz népszerű, és csak akkor fogja élvezni a túrát, ha a tapasztaltabbak jóindulatúan, türelmesen megtanítják az alapokra. De ne feledd, ez az oktató feladata kellene, hogy legyen. Megrendelő vagy, jelezd, ha a tudásodat nem érzed elég alaposnak. Az az oktató, aki megalázza a szűkre szabott idő alatt nehézkesebben haladó búvártanulókat, emberileg és szakmailag sem alkalmas a feladatára. Tehát ha az uszodázásra kerül sor, és nincs lehetőséged többször összeállítani a felszerelésedet, a gyakorlatokat addig ismételni, amíg igazán biztosan végre nem tudod hajtani őket, kérj további lehetőséget a gyakorlásra. Ilyenkor jöhet jól, ha már előzetesen informálódtál ennek a lehetőségeiről és esetleges többletköltségéről.

6. A nyílt vízi tanfolyamos merülések lesznek az első, rendkívül meghatározó búvárélményeid, ezért tudj meg róluk mindent már előre!

A nyílt vízben már elvileg mindent tudnod kellene az elméletről és a víz alatti feladatokról, mindösszesen a megváltozott merülési körülmények között kell bemutatnod, hogy képes vagy alkalmazni is azt, amit korábban megtanultál. De hogy ezekre a merülésekre egy koszos, elhanyagolt bányatóban, vagy egy közeli tenger nyugodt öblében kerül sor, akár a további búvárkarrieredet is meghatározhatja. Akadtak, akik egy átpánikolt budakalászi vizsga után többet nem voltak hajlandóak merülni, mivel a hideg víz, a süppedős iszap, a nulla látótávolság lelkileg annyira megviselte őket. Ha egy ilyen merülés előzménye ráadásul egy kutyafuttában lezavart uszodázás, ami teljesen alkalmatlan a vízbiztonság megteremtésére, akkor bizony az ilyen reakció teljesen érthető is.

Kérdezz rá tehát, hogy a tanfolyamnak hány merülés képezi a részét, milyen hosszúságú merülésekre számíthatsz, hány napra vannak elosztva ezek a merülések, és hol kerül rájuk sor. Ha négynél kevesebb nyílt vízi merülést mondanak, akkor keress más iskolát, ha pedig az ígéret ellenére a nyílt vízben nem kerül sor a négy merülésre, fordulj az oktató nemzetközi szervezetéhez, vagy a hazai képviselethez. Az életedről van szó, sokak szerint ez a négy merülés is inkább kevés, mint elegendő, tehát ne engedd, hogy a te biztonságodon spóroljon bárki is. Fontos tudni, hogy a legtöbb szervezet nem nézi jó szemmel azt sem, ha a négy nyíltvízi merülésre egy napon kerül sor, és ezzel mélységesen egyet fogsz érteni te is, miután két merülés fáradtságával a tagjaidban befejezel egy napot.

A nyílt vízi merülések helyszínét illetően ne fogadj el olyan választ, hogy "majd megoldjuk valahogy, később dől el", mert ez általában két dolgot jelenthet. Vagy a lehető legközelebbi és ezzel együtt legrosszabb merülőhelyekre, Budakalászra vagy Csepelre szervezik a merülést, hogy így faragjanak a költségeken, vagy pedig a nyílt vízi vizsga előtt "váratlanul" kiderül, hogy sajnos a magyar tavak alkalmatlanok a vizsga lebonyolítására, de jutányos áron lehetőség van egy horvát túra keretén belül levizsgázni. Ez utóbbival kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a horvát törvények elég szigorúan szabályozzák, milyen feltételekkel is lehet tanfolyamot tartani az Adrián. Mindenesetre, éppen a hazai tavaink némelyikének siralmas állapota miatt jó pont, ha egy iskola már a tanfolyam kezdete előtt tisztázott árú külföldi vizsga lehetőségét is felkínálja. Ismét csak arra kell utalni, hogy a tanfolyamon a tanuló van a megrendelő pozíciójában, tehát nyugodtan mondhatsz nemet azokra a merülőhelyekre, ahol úgy érzed, a körülmények miatt nem tudsz kellően a vizsgamerülésekre koncentrálni. Legyen az iskola gondja, hogy valódi választási lehetőséget biztosítson a számodra, ha erre nem képes, akkor keress mást.

7. Próbálj meg személyesen találkozni a leendő oktatóddal!

Az oktató személyisége határoz meg szinte mindent egy tanfolyamon. Az ideges vagy idegesítő oktató téged hoz olyan helyzetbe, hogy az életed nagy kalandjának szánt ismerkedés a búvárkodással inkább tortúrává válik. Ha valaki az első találkozáskor érthetetlenül beszélő, tolakodó vagy erőszakos embernek tűnik, miért pont a búvártanfolyamon válna egy csapásra a világ legkiválóbb oktatójává? Aki viszont már előzetesen alaposan, részletekbe menően tájékoztat, tud írásos anyagot adni, és nem követel egyből előleget, talán több eséllyel fog korrekt módon eljárni veled a tanfolyam alatt is. Nagyon jó dolog, ha az oktatóddal olyan emberi kapcsolatod alakul ki, hogy később is meg tudd keresni a problémáiddal. Aki viszont már első látásra is nagyon unszimpatikus, annak ne adj több esélyt, még ha papíron az általa tartott tanfolyam feltételei kedvezőnek is tűnnek. Bízz a saját benyomásaidban, az ugyanis nem valószínű, hogy akármelyik oktató a saját hiányosságainak ecsetelésével próbálna kuncsaftot találni. Az az ember pedig, aki kezdésként egyből más rendszerek, iskolák, oktatók lejáratásával szeretné magát jobb színben feltüntetni, valószínűleg nem a megfelelő választás.

Érdeklődhetsz arról is, hogy a neked bemutatott oktató tartja-e végig a tanfolyamot, vagy pedig az ő nevét legközelebb már csak a kártyádon látod viszont, mert egyéb elfoglaltságai miatt számodra ismeretlen emberek oktatnak majd, akik helyett annak az oktatónak a neve kerül a kártyára, akinek valóban joga lenne tanítani.
Érdemes szétnézni az irodában is. A rendetlenség, a kosz nem azt sugallja, hogy az iskola bármilyen szempontból képes a szervezett működésre. Amennyiben pedig a padlón elszórt, elhanyagolt, agyonhasznált felszereléseket kell kerülgetned, jusson eszedbe, hogy esetleg ezeket kapod majd a tanfolyamon, amikor az életed bízod rájuk.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Neufeldersee

Austria (Österreich)

11/18 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) könnyű körülmények
max: 22m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés