»» ««

Az SSI Hungary jelene és jövője

Interjú
2/2. oldal


Hogy viselték a régi magyar SSI oktatók az új főnököt? Amikor 2004 január 15-től beindult a központ, megkerestem levélben az összes hivatásos, tehát Instructor Dive Con minősítésű SSI búvárt és meghívtam őket egy megbeszélésre. Elmondtam nekik mindent szépítés nélkül, hogy szerintünk mitől lesz jobb az új felállás, és ők elmondhatták, mi az, ami szerintük rosszabb lesz.


És beáltak a sorba, vagy sokaknak furcsa volt a hirtelen jött szigor? Nem mondom, hogy mindenki örült, de nagyjából a 70 százalékuk megújította magát. Korábban egy kicsit laza volt az egész SSI itt kis hazánkban, tankönyv használatban például. Sokan úgy gondolták, az SSI azért jó, mert azt csinálhatnak amit akarnak, senki nem felügyeli őket, éppen ezért lettek SSI oktatók. Nekik nem nagyon tetszett az, ahogy én ezt csinálni akartam.


Rámentél az minőség biztosítására? Igen. Néhány dolgot fontosnak tartottam, például a tanfolyamok minőségét. Sok más rendszerből átjött oktató ezért csatlakozott az SSI-hoz, nálunk van ugyanis a legszigorúbb minőségbiztosítási rendszer. Minden oktató egy magyarországi Dive Centerhez van regisztrálva, nem egy távoli angol, vagy amerikai bázishoz. Jelenleg 10 Dive Center (DC) van Magyarországon, a DC vezetőjének minden évben kötelessége elmenni egyszer és végigülni egy tanfolyamot az oktatóinál. A DC tanfolyamaira mi megyünk ki, a miénkre Németországból jön ellenőr, egyébként ők eddig minden oktató tanfolyamunkon itt voltak, persze a mi költségünkre. Volt rá példa, hogy jelezte, hogy most akkor ő átveszi a vizsgát, ilyenkor persze tolmácsot is nekünk kell biztosítani. Nálunk egy kicsit egyébként nehezebb az előrejutás is, mint más rendszerben. PADI-ban például 9 merüléssel Advanced búvár lehetsz, és akár az ötödik merüléseden 30 méterre merülhetsz, ha az Advancedet deep specialitással kezdik. Az SSI-ban 24 igazolt merülésig Advanced kártyáról csak álmodni lehet.


Ez érdekes, nálatok például a Stress & Rescue (mentőbúvár) specialitás, és nem "nagy" tanfolyam, mint más rendszerekben. Ez kicsit ellentmond az előbbieknek, nem? Nem igazán, az oktatók 90 százaléka szerint a Stress & Rescue az Open Water tanfolyam része kellene, hogy legyen, annyira fontos. Ezért van az, hogy mi ezt a tudást az OW tanfolyam elvégzése után azonnal elérhetővé tesszük. Természetesen most az elméleti részről beszélek, a gyakorlati nyílt vízi mentés része később léphet be, mondjuk 50-60 merülés felett, de a tanuló meg tudja tenni, hogy az elméletet elvégzi akár az OW után, a gyakorlatot pedig később. Természetesen a kártyát is csak ezután kapja meg. Te is tudod, hogy a Stress & Rescue anyaga főként az önmentésről szól, arról, hogy magadon tudj segíteni. Az egy másik kérdés, hogy máson hogyan fogsz tudni segíteni, de ez nem csupán a végzettség, sokkal inkább emberi tulajdonság kérdése. Végezhetsz te bármilyen Rescue tanfolyamot, ha emberileg képtelen vagy egy éles-véres helyzetben segíteni, mert leblokkolsz.


Visszatérve a minőségre, mi a minimum, amit egy SSI OW tanuló meg kell hogy kapjon? Egy tankönyv, napló, táblázat. Az otthon tanulóknak egy DVD, illetve az oktató adhat felvarrható jelvényt, oklevelet. A tankönyvön nem lehet spórolni, mert a szabályzatban le van írva, hogy a könyvben a teszteket tollal ki kell töltetni a tanulóval, és azokat csatolni kell az anyagához eredeti példányban, fénymásolat nem jó. Mi egyébként is jó dolognak tartjuk a könyvet, okos emberek írnak benne okos dolgokat, később is haszonnal lehet forgatni egy búvárnak.


Említetted a tananyagok fontosságát, mi van meg jelenleg magyarul? Az Open Water könyv és DVD, 8 specialitás, minden szint összes tesztje, nitrox DVD éppen szinkron stúdióban, Instructor manual, Divecon könyv, rengeteg kiegészítő táblázat, és apróságok. Ez év decemberére a tananyagok fele meglesz, jövő év végéig az összes specialitás is, ezzel az Advanced is le lesz fordítva.


SSI OW DVDHogy néz ki az otthon tanulós tanfolyam? A tanuló megveszi a szettet, a DVD itt kötelező. Ez csupán 2500 forint felár, ami egy gyári, több órás profi DVD-ért lássuk be, nem nagy pénz. Otthon megtanulja az anyagot, kitölti a fejezet végi teszteket. Ha kész, bejön, én ellenőrzöm a teszteket, megírja a zárótesztet, megcsináljuk a medencét akár egy nap alatt, hiszen a gyakorlatokat ismeri a DVD-ről, ezerszer megnézte több kamera állásból. Egy kritérium van, ötször különböző módon vízbe kell menni, és szét kell szedetni illetve összerakatni a felszerelést. Ez fontos, hiszen bárhová megy később, neki kell összeraknia a felszerelését, és a vízbemeneteli módokat is ismernie kell, nem lepődhet meg a hajón egy óriáslépéses vagy háttal bedőlős bejutáson. 5 nyílt vízi merülés a kötelező, 4 készülékes és egy sznorkeles, azt is meg kell ugyanis tanulnia egy Open Water búvárnak.


Szerinted egy búvár miért kezdjen pont SSI-ban merülni? Én azt mondom, egy tanuló oktatót válasszon, ne rendszert. Egy a fontos: kapjon olyan kártyát, amit nemzetközileg elismernek. Nem biztos, hogy a mi rendszerünk olcsó, de tudod, szerintem nem mindegy, hogy a vizsgázott búvár mit kap a pénzéért, hogyan merül. Nálunk forint-fillérre kötött a tanfolyam ára, az oktató személye döntsön, ne az ár, ami esetleg később visszaüt. Nálunk az ár azonos, így az oktató személyes vonzereje dönt. Hogyan tud előadni, mennyire jó viszonyul a tanulókhoz, és így tovább. Sajnos még mindig sok, a nagyszoba szőnyegén oktató van hazánkban, ahol az oktatás minősége sokszor nem elégséges. Ezek az oktatók azt nem gondolják végig, mi lesz, amikor a tanfolyamon végigzavart, esetleg felszerelést se sűrűn látott végzett búvár elmegy egy túrára, ahol más búvárok is merülnek. Láttam már sokszor, amikor ilyen oktatónál végzett búvárok nem tudták összerakni a cuccot, lebegésről még csak nem is hallottak, 20 perc alatt elfogyott a levegőjük és még sorolhatnám. Aztán csodálkoztak, amikor a másik jóval több tudást birtokló búvárról kiderült, hogy szintén az OW tanfolyam utáni első merülését végzi éppen. És tudod, ezekben a búvárokban végül nem az fog megmaradni, hogy de jó, öt-tízezer forintot spóroltam, hanem hogy őt becsapták, mert nem tanították meg a pénzéért semmire. Szerinted vissza fog menni az oktatójához, fogja őt ajánlani másnak?


SSI jövőbeni piaci helyzete? Aki akart, az már váltott. Az oktatók kicsit olyanok, mint csigák, nem szeretnek mozdulni, kibújni a csigaházukból. Biztos van még persze sok olyan nem SSI-os, de magas minőséget nyújtó oktató, aki átjönne. Rájuk számítunk is a jövőben, de igazából egy oktatónak a Dive Center rendszerünk miatt érdemes váltani. Ha valakinek SSI Dive Centere van, akkor a befizetett éves díjnak látja az értelmét, itt látja az eredményét, ebben különbözünk a többi amerikai központú rendszerektől.


Újdonságok a rendszerben? Újdonság, hogy ez év ősztől jön a technikai búvár anyag, januárban indul az SSI Tech. Az SSI-ban eddig nem volt technikai ág, most egy csapásra mindent behoznak, advanced nitroxot, trimixet, tech deepet, mindent. Ausztráliában már megy ez a program, ott sikerrel tesztelték, úgyhogy most kiterjesztik az egész világra. A gond csak az lesz, hogy nincs oktató. Szerencsére az SSI-ban az átképzési rendszer elég jó, TDI, PADI, IANTD technikai búvár oktató nagyon gyorsan átképezhet, mert csak a különbségeket kell elsajátítania. Ez nagy előny például a PADI-val szemben, ahol egy más rendszerben már végzett oktatót ugyanúgy beültetnek a teljes Instructori tanfolyamra, mintha frissen végzett Dive Master lenne.

Köszönöm a beszélgetést, és sok sikert kívánunk az SSI Magyarország további működéséhez!

Kapcsolódó link: SSI Hungary

- Szabó Károly -
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Costa Brava - L`lafranc - Canons

Spain, Mediterranean

3/3 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés