»» ««

Víz alatti múzeum Izraelben

Külföld

A helyiek szerint ez lesz az első ilyen intézmény a világon.

Annak idején a legnagyobb, leginkább lenyűgöző kikötő volt az egész Római Birodalomban, amikor Kr.e. 10-ben megnyitották - 2016 évvel később Caesarea antik kikötője újból megnyílt, ám ezúttal a világ első víz alatti múzeumaként, Izrael Földközi-tengeri partszakaszán. A búvárok felszerelésüket felvéve járhatják végig a feliratokkal jelölt maradványokat, amelyet Heródes építtetett Augustus császár uralkodása idején. A lelőlehely feltárás három évtizeden át tartott, a kutatócsoportot a haifai egyetem professzora, Avner Raban vezette.

A lényeg, hogy ez nem egy mindennapi múzeumi séta. A látogatók úszva mennek az egyik "kiállítóteremből" a másikba, és csendben nézelődhetnek: római hajó, világítótorony romjai, ősi hullámtörő, horgonyok, a talapzat részei kerülnek szemük elé. "Igazán egyedi hely", mondja Sarah Arenson, a haifai egyetem víz alatti régésze, a csapat egyik tagja. "Ez a kikötő az akkori építészet egyik csúcsteljesítménye volt, más, korabeli kikötők, mint az alexandriai és a pireuszi, eltörpülnek és elavultnak tűnnek mellette". A kutató azt is hozzáteszi, a kikötő ma is egyedi, mert nincs más olyan kikötő, amit az átlagbúvárok is látogathatnának. Vannak ugyanis, amelyeknél csak régészek merülhetnek, más helyek pedig a gyakorlatlan szem számára csak pár kődarabnak tűnnek, így nincs sok értelme merülni ott.

Caesarea romjainál a búvárok 36 különböző, feliratokkal jelölt helyet járhatnak végig négy útvonalat követve, az összesen 72,000 négyzetméteres területen. Vízhatlan térképet is kapnak, melyeken számok jelölik a helyeket. Az egyik útvonalat akár sznorkelezők is végigúszhatják. A többi pedig, 2-10 méter közötti mélységükkel, akár a kezdő búvárok számára is merülhető.

Kérdés, mi mindent láthat itt a vendég? Gyakorlatilag az egykor a Római Birodalom csodájának számító kikötő történelmével ismerkedhetnek meg, a kikötő bejáratától a pusztulását jelző hajóroncsig, amit valószínűleg egy földrengés okozott.

Dr. Nadav Kashtan, az ásatásokat végző csoport másik tagja elmondta, hogy a római mérnökök tervei alapján épült a kikötő, felhasználva azt a speciális építőanyagot, amit a rómaiak találtak fel az ilyen építményekhez. A 12 évig tartó építkezéshez pedig emberek ezreit fogadták fel Rómában és helyben. Közöttük búvárok is voltak, akik akár szabadtüdővel, akár haranggal merültek alá. Caesarea római városa egy régi főníciai város romjaira épült. Építtetője, Heródes a zsidók királya volt, és a város 600 éven át volt Judea római provincia fővárosa. A tudósok szerint az első században élt történetíró, Joseph Flavius egykori leírása nagyban egybeesik a mai tudásunkkkal.

A víz alatti park fínanszírozásában Caesarea Development Corporation vállalt részt. Izrael már jó ideje ismert a vörös-tengeri üdülőhely, Eilat körüli korallzátonyok csodálatos merülési lehetőségeiről, ám az ország több, mint két tucat merülőhellyel rendelkezik a földközi-tengeri partszakaszon is: az északi Rosh Hanikra fehér szikláitól a több hajóroncs nyughelyéül szolgáló déli Ashkelonig. Caesarea elsüllyedt kikötője egyik lesz ezek közül a legérdekesebbeknek.

[ ISRAEL21c ]

Kapcsolódó írás: A caesarea-i ásatások honlapja
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Izrael, Földközi-tenger-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tobia Hamra

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés