»» ««

Etetés közben harapta meg a cápa a túraszervezőt

Külföld

A dél-afrikai Andre Hartmant csalogatás közben harapta meg egy kisebb fehér cápa a lábán, ami után újra fellángolt a vita a cápaetetéssel kapcsolatban.

A baleset állítólag akkor történt, amikor az 52 éves Hartmannak etetés közben a vízbe lógott a lába. A hajó éppen ketreces cápamerülésre készülő kelet-európai turistákkal volt tömve a Fokváros közelében található Gansbaai mellett a cápatámadás bekövetkeztekor.

Hartman társa, JP Botha gyors nyilatkozatában a balesetet "furcsa esetnek" nevezte, és leszögezte, nincs semmiféle egyértelmű kapcsolat az etetés és a cápatámadás között. Korábban számos dél-afrikai szörfös és tengerpartra járó emelte fel a hangját a cápaetetés ellen, mivel szerintük a cápák part közelébe csalogatása - és az ember jelenlétét a könnyű prédával összekapcsoló hatás - növeli a cápatámadások valószínűségét.

A hatóságok később vizsgálatot indítottak a baleset kapcsán, amikor a hajó utasainak beszámolója szerint Hartman a hajó mellett szabadtüdővel úszott, miközben a csalit a vízbe dobták, és ekkor történt a támadás is. A helyi újságoknak nyilatkozó illetékesek szerint ugyanis törvénybe ütköző a ketrecen kívül a vízben úszni, amíg zajlik az etetés, ezért fel kell lépniük a turisták testi épségét vagy a cápamerülések megítélését veszélyeztető tevékenységek ellen. Hartman weboldalán az az állítás található, hogy "Ennek az embernek semmiféle gondot nem okoz, hogy együtt ússzon a fehér cápával. Igen, jól látja. Együtt úszik a fehér cápával!" Ennek ellenére Hartman tagadja, hogy a vízben úszott volna, amikor a baleset megtörtént.

A dél-afrikai cápamerülések szervezőinek meghatározott előírások mentén kell szervezniük a tevékenységüket, 2005-től pedig olyan engedélyeket vezetnek be, amik erősítik a szabályozást. A cápás merülések ugyanis igen komoly bevételforrást jelentenek a dél-afrikai állam számára. Még a környzetvédők közül is sokan támogatják ezt a tevékenységet, annak ellenére, hogy megváltoztatja az állatok természetes viselkedését, mivel ennek köszönhetően erősödik az állatok védelmére irányuló tevékenység. (A szerk. megjegyzése: No igen, az ilyen kaland csak élő cápákkal az igazi.)

Craig Ferrera, a White Shark Researching Institute (Fehér Cápa Kutatóintézet) munkatársa új szabályok kidolgozásán munkálkodik. Nyilatkozatában rámutatott a turisták védelme szempontjából legfontosabb problémára:
- Anélkül, hogy bárkit is megneveznék, néhány dél-afrikai cápamerülés-szervező túlságosan elbizakodottá és vakmerővé vált a cápákkal kapcsolatban, és meglepő a számomra, hogy eddig még nem történt súlyosabb baleset. Néhányuk megengedi a turistáknak, hogy az erősen hullámzó tengeren a ketrec tetején üljenek, míg cápák köröznek mellettük. Ezeken az embereken viszont a normális ólommennyiség duplája van és uszonyt sem viselnek, szóval ha valaki lecsúszik a ketrecről, menthetetlenül elsüllyed. Ez nem azt jelenti, hogy a szervezők nem értenek a dolgukhoz, de nagyon magabiztosak, noha egy baleset a másodperc töredéke alatt bekövetkezhet. Ezért azt tudom javasolni a fehér cápákkal merülni szándékozó turistáknak, hogy semmi esetre se üljenek a ketrec tetején, és minden esetben kérjenek segítséget a ketrecből való ki- és beszálláshoz. - osztotta meg álláspontját a Divernettel.

[ Divernet ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Blue Hole

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 57m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés