»» ««

Egyiptomi könyvajánló

Vörös-tenger
4/6. oldal


Sharm El-Sheikh Diving Guide

A könyv -ahogy a címe a Sharm El-Sheikh búvárkalauz is mutatja - a Sharm El-Sheikből könnyen megközelítő merülőhelyekről ad leírást, a Tiran-félsziget, a Ras Mohammed, a Gubal és a partmenti helyek hosszú listájával. A 145 oldal nagy részét kitöltik a leírások, de a könyv első része hasznos leírást ad a Vörös-tenger kialakulásáról, klímájáról és az áramlatokról. Pár oldalon a korallzátonyok keletkezéséről, faunájáról és flórájáról olvashatunk, sok fotóval és ábrával kiegészítve. Ebben a részben található egy kihajtható halhatározó is. A bevezető rész végén a Ras Mohammed nemzeti parkról tudhatunk meg érdekes információkat és persze az ott történő merülésre vonatkozó szabályokat. Ezután következnek a leírások.
Először egy rövid leírást kapunk a bemutatott területről, egy kis könyvjelző a merülési helyekkel teszi könnyen megtalálhatóvá a négy fő fejezetet a könyvben. Minden területről van egy áttekintő térkép a főbb merülőhelyekről. A partmenti helyek kivételével a legfontosabb merülőhelyek eléréséhez szükséges hajóút időtartama is fel van tüntetve egy kis táblázatban.
A merülőhelyek leírását egy kihajtható térkép vezeti be merülési tervvel, jellemző fotókkal és hasznos jelzésekkel (nehézségi fok, elérhetőség, áramlás erőssége, jellemző fajok). A merülőhely légifotóján a GPS koordinátái is fel vannak tüntetve, ami saját tapasztalat szerint nem túl nagy pontosságú, magyarul a zátonyt meg lehet a segítségével találni, de mondjuk egy hajóroncsot már kevésbé. Minden merülőhelyről találunk egy-két oldalnyi információt, mely kitér a zátony földrajzi helyére, az esetleges hajóroncsok elhelyezkedésére - a hajóbalesetek történetére, majd a térkép alapján a leírás végigkísér minket a javasolt merülési útvonalon. Itt kitér a látnivalókra, a jellemző fajokra is. A leírások oldalán két kis "ablakot" láthatunk, az egyikben a hely fő vonzerejét emelték ki, például "könnyű nagyragadozókat megfigyelni", "cetcápa előfordulása gyakori" vagy "sznorizásra is alkalmas". Egy másik ablakban egyéb fontos megjegyzések olvashatóak, mint például "erős áramlás gyakori", "csak tapasztalt búvároknak ajánlott", stb.
A sok leírás között pár extra oldal is található, ezek általában kihajthatóak. Találunk egy szép tablót a Shark és Yolanda zátonyok élővilágáról, és később egy részletes leírást és tablót a Thistlegorm roncsáról. A roncsok esetében a főbb adatok táblázatban külön is fel vannak tüntve, mint a baleset időpontja, a rakomány leírása, hossza, súlya és a roncs mélysége.
A könyv angol és olasz nyelven jelent meg.

Értékelés:
Kivitel: 5 (fűzött, szép fotók és jól használható merülési tervek)
Tartalom: 5 (Sharm el Sheik környéki merülésekről minden, amit tudni érdemes)


Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tulamben, U.S. Liberty Wreck

Indonesia

14/20 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

parti merülésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa csikóhal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés